Japan wil toiletten installeren in liften voor noodgevallen

Japan denkt eraan om toiletten te installeren in liften en om een noodhoeveelheid water te voorzien voor mensen die vast komen te zitten in een lift. Dat maakten Japanse beleidsmakers bekend. Het land wordt regelmatig geteisterd door krachtige aardbevingen waardoor liften blokkeren en mensen vast komen te zitten.

De plannen komen er nadat zaterdag tientallen mensen opgesloten raakten in liften doorheen het land nadat het land getroffen werd door een erg zware aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter. De meeste liften stopten automatisch op de dichtstbijzijnde verdieping en openden hun deuren, maar 14 bleven vastzitten tussen twee verdiepingen.

Tijdens een vergadering tussen medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en vertegenwoordigers van de liftenindustrie werd overeengekomen om te bestuderen of het mogelijk is om toiletten voor noodgevallen te installeren.

Deze toiletten zouden in de vorm van een kartonnen doos met een plastieken zak komen. Door een sterk groeiende populatie van ouderen hebben sommige liften in Japan hebben al stoeltjes, het is een denkpiste om de ‘toiletten’ onder de stoeltjes op te bergen.

Japan heeft ongeveer 620.000 liften in publieke en commerciële gebouwen. Bovendien is het land gesitueerd op een kruispunt van vier tectonische platen, en wordt het land dus vaak geteisterd door erg krachtige aardbevingen.

De overheid verwacht dat “De Grote”, een enorme aardbeving die volgens seismologen de komende decennia de hoofdstad Tokyo zal raken, 17.000 mensen zou kunnen doen stranden in liften.