Je drinkt je koffie waarschijnlijk al je hele leven fout

Je denkt misschien dat de tas koffie die je ’s morgens drinkt ideaal is om wakker te worden, maar wetenschappers spreken dat tegen. Iedereen beschikt over een biologische klok die verschillende processen in je lichaam regelt, waaronder je slaperigheid door de dag heen. Ook zorgt die klok voor het verspreiden van het hormoon cortisol. Dat zorgt ervoor dat je alert bent doorheen de dag.

Tussen 8 en 9 uur ’s morgens piekt het cortisolniveau in je lichaam, je lichaam heeft dus een natuurlijk mechanisme om je wakker te maken. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat door koffie, of andere cafeïne-houdende dranken, te drinken wanneer je cortisolniveau hoog is je het effect van de cafeïne sterk verlaagt. Je bouwt er zelfs een grotere tolerantie tegen op lange termijn, waardoor je dus meer koffie zal nodig hebben om hetzelfde effect te behalen.

Daarom is het dus beter om koffie te drinken nadat je je cortisolpiek hebt gehad. ’s Ochtends is trouwens niet de enige moment waarop je koffie beter vermijdt. Het hormoon piekt ook tussen 12 en 1 uur ’s middags en 5.30 en 6.30 ’s avonds. Ook stijgt het niveau vlak na je opstaat met 50%.

Grijp dus ’s morgens niet meteen naar een tas warme koffie, maar geef je lichaam tijd om wakker te worden en maak later wat van het heerlijke goedje.