Twintig miljard armer op enkele minuten tijd

Twintig miljard euro verliezen op enkele tientallen minuten tijd. Dat overkwam de Chinese miljardair Pan Sutong door de gekke bokkensprongen van de beurs van Hongkong.

Je moet natuurlijk eerst over 20 miljard beschikken om ze te kunnen verliezen, maar dat is geen probleem voor Pan Sutong, tot gisteren één van de rijkste inwoners van China. Sutong verloor echter met een klap 21 miljard dollar (19 miljard euro) bij de opening van de beurs van Hongkong gisteren toen zijn bedrijf Goldin 60% in waarde daalde. Dat becijferde de economiesite Business Insider.

Rijkste Chinees

Nog vreemder: het gigantische verlies komt er een dag nadat de rijkste Chinees, Li Hejun, plots zo’n 15 miljard van zijn persoonlijke fortuin verloor toen zijn zonnepanelenbedrijf Hanergy op twintig minuten tijd 50% van de beurswaarde in rook zag opgaan. Hij wordt in de ranglijst van rijkste Chinezen nu opnieuw ingehaald door Jack Ma, de oprichter van onlinewinkel Ali Baba die met een fortuin van 24 miljard dollar (21,5 miljard euro) pronkt.

Pijlsnelle groei

Een verklaring voor beide spectaculaire crashes is er vooralsnog niet, maar opmerkelijk is wel dat in beide gevallen een minstens even spectaculaire stijging voorafging aan de crash. Hanergy zag zijn beurswaarde sinds september vervijfvoudigen en Goldin zag zijn aandelen op slechts drie maanden tijd meer dan vijf keer zoveel waard worden. Die hausse viel trouwens op te tekenen voor de beurs van Hongkong als geheel. In maart en april schoot de Hongkongse beurs spectaculair omhoog. Dat was voor een groot deel het gevolg van een versoepeling van de regels voor Chinese investeringen op de beurs van Hongkong, waardoor een massa gegoede Chinezen geld in de economie van het schiereiland besloot te pompen.