Scrabble-spelers niet opgezet met nieuwe woordenlijst

Het gezelschapsspel Scrabble heeft 6.500 nieuwe woorden toegevoegd aan de eigen woordenlijst. Woorden als ‘shizzle’, ‘lolz’ en ‘onesie’ behoren nu tot de goedgekeurde woorden. Professionele Scrabble-spelers vinden de veranderingen belachelijk.

De bestaande lijst bestond al uit een kwart miljoen woorden. Deze woordenlijst wordt gebruikt om tijdens toernooien op een eerlijke manier te kunnen oordelen. Nu wordt ze aangevuld met wat we als ‘internettaal’ omschrijven.

Veel fervente spelers van het spel hebben geklaagd over de vernieuwingen. Sue Bowman, een lid van de Britse Association of Scrabble Players, vindt dat de woorden “de Engelse taal misbruiken”.

“De woorden lijken heel artificieel. Amerikaanse invloed en invloed van de jongerencultuur spelen een heel grote rol. Elke generatie heeft wel zijn eigen ‘taal’, maar ik ben gewoon geen fan van die ‘digitale’ woorden’, klinkt het.

Velen zien het als een marketingstunt om het spel ook bij de jongere generaties te doen opleven. Als dat effectief het geval is, dan valt af te wachten of het zal werken.

Voor diegenen die van plan zijn de woorden wel te integreren en ze volop te gebruiken, is hier een kleine selectie uit de lijst en het aantal punten de woorden opleveren:

Bezzy – beste vriend (18 punten)

Thanx – danku (15 punten)

Hashtag (14 punten)

Sexting (15 punten)

Emoji (14 punten)

Waah (10 punten)

Twerking (16 punten)