De YotaPhone 2, de smartphone met een scherm aan elke zijde

Door zijn beperkte beschikbaarheid is de YotaPhone 2 van het Russische bedrijf Yota Devices in België nog niet echt doorgebroken, maar op IndieGoGo bereidt hij zijn werelddominantie wel al voor. De smartphone is revolutionair, want in tegenstelling tot de andere smartphones heeft hij twee schermen.

Aan de voorzijde heeft het toestel een LED-scherm zoals je tegenwoordig in de meeste smartphones tegenkomt. Wat de YotaPhone 2 bijzonder maakt is het tweede scherm dat dienst doet als e-reader. Dat maakt gebruik van e-inkt waardoor het scherm er net zo uit ziet als inkt op papier. Hierdoor is het eenvoudiger te lezen bij fel zonlicht en het verbruikt bovendien amper batterijvermogen.

Op het met e-inkt uitgeruste scherm kan je met één batterijlading tot 100 uur lezen, wat overeen komt met het lezen van meer dan tien boeken. Wat het scherm weergeeft kan je zelf personaliseren, de tijd, meldingen van nieuwe berichten, je Twitter-feed, een foto van je huisdier, belangrijke afspraken … alles wat je op je klassieke LED-scherm ook kan, maar dan in zwart-wit. Ook zal het scherm altijd actief blijven, aangezien het alleen stroom verbruikt als het het beeld moet verversen.

Het lijkt misschien een gek idee om twee touchscreens te hebben, maar op IndieGoGo is het dus een enorme hit. Zijn doel? $50.000 inzamelen om zijn intrede in de VS en Canada te financieren, en deze zomer nog het toestel bij zijn gebruikers brengen. In amper drie uur tijd stond er al $60.000 op de teller, na 24 uur was dat meer dan $115.000. Interesse is er dus zeker.

Als je twee schermen hebt heb je ook dubbel zo veel kans dat ze breken als je toestel laat vallen. Een hoesje gebruiken dat de achterkant bedekt is ook niet aan te raden, want dan verlies je immers de functionaliteit van de achterkant, wat waarschijnlijk net de reden is waarom je het toestel zou kopen. Ook is het toestel officiëel nog niet beschikbaar in België, dus zal je het via Nederland moeten bestellen, wat het kostenplaatje van 600 euro nog verder op zal drijven.