Waarom noten de ideale tussendoortjes zijn

Dat Belgen durven te snacken, is zo langzamerhand een understatement. Nu we meer dan ooit snoepen, is het belangrijk dat we voor gezonde tussendoortjes kiezen. Noten lijken de oplossing: ze zijn voedzaam, lekker en geven een voldaan gevoel. 

Omdat noten bekend staan om hun hoog vetgehalte, werd jarenlang gedacht dat ze dikmakers zijn. Zonde, want noten bevatten net veel onverzadigde vetzuren. Dankzij die ‘gezonde’ vetten daalt het cholesterolgehalte en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Ondanks dat noten best calorierijk zijn – ter vergelijking: een handvol noten bevat evenveel calorieën als een reep Mars –  heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die geregeld noten eten, slanker zijn. Andere snacks zoals chips leiden wel tot een gewichtstoename. Dat blijkt uit een studie bij ruim 12.000 Amerikanen. Na twintig jaar bleken ze gemiddeld acht kilo zwaarder. Chips was de grootste dikmaker. De voornaamste oorzaak schuilt eenvoudigweg in het feit dat de meeste mensen het niet kunnen laten bij een handjevol, maar meteen een hele zak naar binnen werken.

Noten zijn daarentegen erg voedzaam. Hierdoor krijg je snel een verzadigd gevoel. Omdat ze bovendien veel vezels bevatten, worden ze niet verteerd en passeren ze door het spijsverteringssysteem zonder afgebroken te worden. Noten kunnen dus een prima hulpmiddel zijn bij het afslanken, op voorwaarde dat je ze combineert met een gezond eetpatroon.

Toch nog schrik dat ze een aanslag zullen betekenen voor je lijn? Wij helpen je op weg om te kiezen voor de juiste, lekkere en gezonde nootsoort. Alle informatie in een notendop.

PISTACHENOTEN

pistachios-656086_1920Calorieën per 30 gram (49 noten): 160

Voedingswaarde per 30 gram: 6 gram eiwitten, 13 gram vet, 8 gram koolhydraten

Rijk aan: antioxidanten

Troeven: Pistachenoten versterken het immuunsysteem en helpen om complicaties te voorkomen bij mensen met type 2 diabetes. Een Spaanse studie toonde aan dat als mensen met diabetes type 2 60 pistachenoten per dag eten, ze hun bloedsuikerspiegel gemakkelijker onder controle kunnen houden.

AMANDELEN

amandelenCalorieën per 30 gram (23 noten): 160

Voedingswaarde per 30 gram: 6 gram eiwitten, 14 gram vet, 6 gram koolhydraten

Rijk aan: vitamine E, magnesium en calcium

Troeven: Amandelen zorgen voor een lagere bloeddruk en sterkere botten. Zo vond een studie van de Pennsylvania State University dat dagelijks 42 gram amandelen eten de slechte cholesterol verlaagt, wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

CASHEWNOTEN

cashewCalorieën per 30 gram (16 noten): 160

Voedingswaarde per 30 gram: 5 gram eiwitten, 13 gram vet, 9 gram koolhydraten

Rijk aan: mineralen waaronder koper, wat een sterke zenuwfunctie, sterke botten en het immuunsysteem stimuleert

Troeven: Cashewnoten bevatten het minste vet van alle noten. De magnesium in cashewnoten zorgt er bovendien voor dat de kans op galstenen kleiner wordt.

MACADAMIANOTEN

macadamiaCalorieën per 30 gram (10 noten): 200

Voedingswaarde per 30 gram: 2 gram eiwitten, 22 gram vet, 4 gram koolhydraten

Rijk aan: calcium, ijzer, magnesium en zink

Troeven: Macadamianoten zouden helpen bij een beroerte of zelfs een hartaanval kunnen voorkomen. Daarnaast zouden ze stress, depressies en angst- aanvallen inperken.

HAZELNOTEN

hazelnotenCalorieën per 30 gram (21 noten): 178

Voedingswaarde per 30 gram: 3 gram eiwitten, 17 gram vet, 5 gram koolhydraten

Rijk aan: foliumzuur, enkelvoudig onverzadigde vetten, vitamine E, koper en mangaan

Troeven: De voordelen van hazelnoten zijn een gezonder hart en bloedvaten, en het is ook een aanrader om te eten tijdens de zwangerschap. Ze verkleinen niet alleen de kans op allergieën, maar zorgen ook voor een gezonde ontwikkeling van je baby.

PECANNOTEN

6691399313_b6b4890e6b_zCalorieën per 30 gram (20 noten): 200

Voedingswaarde per 30 gram: 3 gram eiwitten, 21 gram vet, 4 gram koolhydraten

Rijk aan: antioxidanten, vitamine E, en enkelvoudig onverzadigde vetten

Troeven: Vooral mannen hebben baat bij pecannoten, omdat ze de prostaat beschermen. Vrouwen die hun menopauze zijn gepasseerd, hebben volgens een Amerikaanse studie dan weer 60% minder kans op een beroerte als ze geregeld pecannoten eten.

WALNOTEN

walnuts-498095_1280Calorieën per 30 gram (14 noten): 183

Voedingswaarde per 30 gram: 4 gram eiwitten, 18 gram vet, 4 gram koolhydraten

Rijk aan: antioxidanten

Troeven: Het regelmatig eten van walnoten helpt ontstekingen in de aders te voorkomen en verlaagt zo het risico op hart- en vaatziekten, prostaat- en borstkanker.

PARANOTEN

1024px-Brazil_nutsCalorieën per 30 gram (6 noten): 190

Voedingswaarde per 30 gram: 19 gram eiwitten, 4 gram vet, 3 gram koolhydraten

Rijk aan: Selenium

Troeven: Paranoten geven een boost aan de vruchtbaarheid, zowel bij mannen als vrouwen.