Vegetarisch? Bekijk dit lijstje dan toch maar even

Denk je dat bananen, vijgen en ontbijtgranen ideaal zijn voor een vegetariër? Volgens een expert zijn ze dat niet.

Van heel wat voedsel, van fruit tot ontbijtgranen, tot bier en zelfs vijgen, wordt uitgegaan dat ze vleesvrij zijn, toch waarschuwt een expert dat dit voedsel toch dierlijke producten kan bevatten.

Wat vegetariërs en veganisten vaak schrik aanjaagt is dat vaak de verpakking van een product niet alle ingrediënten oplijst, ze laten niet weten dat de pesticiden die gebruikt worden op bananen schelpdieren kan bevatten.

Volgens Karin Ridgers, de stichtster van VeggieVision TV, een website die gefocust is op vegetarisch koken, benadrukt dat vegetariërs best hun research doen alvorens ze iets eten. “Lees de lijst met ingrediënten, en als je niet zeker bent wat iets net is, zoek het op. Dan weet je het voor de volgende keer.”

“Ik eet niets als ik niet exact weet wat erin zit, er zijn véél niet-vegetarische ingrediënten die iedereen volgens mij liever wil vermijden, vegetariër of niet.”

– Ontbijtgranen: veel ontbijtgranen, zoals bijvoorbeeld Kellogg’s Frosted Wheat bevatten gelatine, dat ervoor zorgt dat de suiker aan de granen blijft kleven. Die gelatine is afkomstig van de beenderen van dieren.

– Parmezaanse kaas: een feit waar weinig mensen van op de hoogte zijn is dat de kaas enkel authentiek is als er gebruik gemaakt wordt van dierlijk stremsel, afkomstig van een kalverenmaag. Dit stremsel wordt ook gebruikt in Pecorino, Grana Padano en Gorgonzola-kaas.

– Vijgen: deze kunnen blijkbaar dode wespen bevatten. Raar maar waar geraken wespen soms vast in de vijg bij het bevruchten. Later, als het dan ontwikkeld tot een vrucht, wordt de wesp dan omgezet in eiwitten, je zal dus geen wesp in je vijg aantreffen, je zal alleen extra proteïnen opnemen.

– Bananen: de pesticide waarmee veel bananen behandeld worden, Chitosan, wordt gemaakt van garnalen en de schalen van krabben. Je eet normaal gezien de schil van de banaan niet mee op, maar toch werden er dierenresten gebruikt.

– Yoghurt: vooral de vetarme varianten bevatten gelatine, om de textuur romiger en rijker te maken.

– Guinness: vissenblaas wordt gebruikt als deel van het filterproces. Omdat de hoeveelheden die gebruikt worden zo miniem zijn wordt het niet als ingrediënt opgelijst.

– Rode snoepjes: rode snoepjes, of eender welk ander voedsel dat met ‘natuurlijke rode kleurstoffen’ is behandeld bevatten meestal dierlijke producten. Carmine, dat gemaakt wordt van gemalen kevertjes wordt bereid door de insecten te koken met soda, waardoor de felle rode kleur ontstaat.

– Appelsiensap: Elk sap dat het label heeft ‘goed voor je hart’ te zijn, zijn te mijden voor veganisten, aangezien ze Omega-3 olie afkomstig van vissen bevatten.

– Marshmallows: oorspronkelijk met een  plantaardige oorsprong, maar tegenwoordig worden ze steeds vaker van gelatine gemaakt.

-Pesto: het lijkt het ideale veggie-product, maar als er geen duidelijk vegetarisch label op staat is het dat waarschijnlijk niet. Veel pesto’s bevatten Pecorino of Grana Padano-kaas en zijn zoals eerder vermeld dus niet veggie.