Nieuw oorlogstuig voor de Amerikanen, een onbemande tank

Het Amerikaans leger heeft bekendgemaakt dat het al een tijdje een nieuw voertuig aan het uittesten is, de Ripsaw genaamd. Het zou een van de meest hi-tech tanks worden en haalt snelheden tot 150km/u. Het voertuig heeft geen bemanning nodig en zal dus vanop afstand bestuurd kunnen worden.

“Het onbemande toestel is nog steeds in ontwikkeling maar werd al getest, en het kan tot op 1 kilometer voor andere voertuigen rijden,” volgens Bob Testa, van de afdeling die instaat voor de ontwikkeling van de op afstand bestuurbare voertuigen van het Amerikaans leger. “We sneden de koperen kabel door en we hebben het draadloos gemaakt, zodat het voertuig en de wapens op afstand bestuurd kunnen worden.”

In plaats van een geheel nieuw voertuig te hoeven ontwikkelen gebruikten de ingenieurs een voertuig van Howe & Howe Technologies, omdat dat vanop afstand bestuurbaar was. Daar monteerden ze dan machinegeweren en granaatwerpers op.

Het engste hieraan is dat binnen enkele jaren oorlogen waarschijnlijk dus effectief uitgevochten zullen worden via robots. Nu doen Amerikaanse drones al luchtaanvallen in Afghanistan en Pakistan, maar met deze ontwikkelingen zullen ze ook op de grond hun voertuigen kunnen inzetten. Maar toch houdt de legertop vol dat “oorlog een menselijk ding is en robots nooit onze soldaten zullen vervangen.”