Dit zijn de meest stressvolle momenten op een dag

door
Roald
Leestijd 2 min.

De moderne mens gaat gebukt onder stress. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken en dus kan je maar beter voorbereid zijn. Deze zes momenten zijn volgens onderzoek de meest stressvolle momenten op een dag. Wij zetten ze op een rijtje en geven een tip om te vermijden dat de stress je teveel wordt.

1. Het alarm

Het is geen verrassing dat wanneer je wakker wordt er een stressreactie plaatsvindt. Bij het horen van het alarm stijgt je hartslag en gaat je bloeddruk omhoog. Oudere mensen die gevoelig zijn voor hartproblemen, hebben op dat moment van de dag een grotere kans op een hartaanval volgens Japens onderzoek.

Hoe het beter kan: Als je echt problemen hebt met opstaan, overweeg dan om geleidelijk aan te ontwaken met een wake-up light dat langzaam je kamer verlicht. Of gebruik een gezondheidstracker als Jawbone Up die lichtjes trilt waardoor je langzaam ontwaakt. Of overweeg om helemaal geen alarm te zetten. Uit onderzoek bleek dat 71% van de jongeren en 90% van de ouderen zelf ontwaken op een relatief stipt moment.

2. De ochtendspits

We hebben het dan niet over het treinverkeer of de file op de autosnelweg, maar over het moment voor je naar je werk vertrekt. Je snelt naar je auto en hoopt dat je alles bij hebt, maar heb je de deur van de koelkast wel gesloten? En heb je je smartphone bij? Zijn de lichten uit en de deur op slot?

Hoe het beter kan: Eten verlicht stress dus neem de tijd om te ontbijten. Uit een studie in PNAS bleek dat muizen die in de ochtend yoghurt aten minder gevoelig waren voor angst en depressive. De probiotische bacteriën reguleren bepaalde neurotransmitters in de hersenen die de stemming bepalen.

3. Pendelen

Het kon niet ontbreken in deze lijst. Iedereen klaagt over hoe duivels de dagelijkse reis tussen thuis en werk is.

Hoe het beter kan: Volgens een Zweedse studie in 2013 kun je ook gelukkig worden van pendelen, maar dan moet je niet steeds naar het slechte nieuws luisteren en je niet ergeren aan de reistijd want daar heb je zelf geen invloed op. In plaats daarvan kun je naar een positief verhaal luisteren uit iemands leven of iets waar je een goed gevoel van krijgt zoals een bepaalde podcast of audioboek.

4. Het vieruurtje

Van stress wil je eten en verrassend genoeg piekt dat op een specifiek tijdstip van de dag: rond 16:00 u. Dat is wanneer je stressniveau ervoor zorgt dat je wil eten.

Hoe het beter kan: Je kent de tip: hou altijd een gezonde snack bij de hand voor dat moment waarop je honger krijgt. Maar je kan ook zorgen dat je stressniveau niet stijgt door voorbereid te zijn op wat collega's kunnen zeggen of je baas kan verwijten. Bedenken wat je gaat zeggen als "dit gebeurt of iemand dat doet" kan ervoor zorgen dat je kan omgaan met de stress en niet moet teruggrijpen naar een ongezonde snack.

5. Allergieën

Als je lijdt aan seizoensgebonden allergieën dan weet je hoe het hoesten, niezen en een loopneus je uiterst ongelukkig kunnen maken. Mensen met een allergie blijken een grotere kans te hebben op depressie en slaapproblemen dan gezonde individuen. In de namiddag is de pollenconcentratie meestal het hoogst waardoor de ellende maximaal is.

Hoe het beter kan: Er valt niet veel tegen te doen, maar je kan wel accepteren dat je een allergie hebt. Daarnaast kun je vermijden om in de namiddag buiten te komen zodat potentiële aanvallen onderdrukt worden.

6. Door je voordeur wandelen

Het meest stresserende deel van de dag lijkt achter de rug te liggen, maar niets is minder waar. Onderzoekers van Penn State ontdekten dat mensen een lager niveau van het stresshormoon cortisol tijdens de werkdag hadden dan wanneer ze thuis waren. Werken wordt in verband gebracht met een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Hoe het beter kan: Je zal moeten nadenken over een goede work-life balans. Wees flexible en zoek ondersteuning bij je partner. Je kan ook overwegen om een oppas in te huren want vele handen maken het werk licht.