De kracht van een handdruk kan heel wat vertellen over de gezondheid

Onderzoekers van de Canadese McMaster University in Hamilton hebben een goedkope manier ontdekt om mensen te screen op potentiële gezondheidsproblemen. Het wetenschappelijke magazine The Lancet publiceerde eerder deze week hun onderzoek waaruit blijkt dat een stevige handdruk een indicator kan zijn voor een goede gezondheid.

De studie bekeek de kracht van de spieren in de hand en de gezondheid van 140.000 personen uit 17 landen over een periode van vier jaar. De kracht van de spieren in de hand werd gemeten met een Jamar dynamometer en uitgedrukt in kilogram. Wie in de periode van het onderzoek minder sterk werd in de handen, liep blijkbaar ook een grotere kans om te sterven.

Voor elke vijf kilogram aan kracht in de handen die een proefpersoon verloor, steeg de kans op een vroegtijdige dood met 16 procent. Het aftakelen van de kracht in de handen bracht ook een verhoogd risico op een hartaanval (+7%) of op een beroerte (+9%).  De resultaten bleven dezelfde wanneer risicofactoren als leeftijd, tabak- en alcoholgebruik, opleiding en arbeidssituatie meegerekend werden. Er was echter geen correlatie tussen handsterkte en diabetes, ademhalingsziekten of verwondingen door breuken of vallen.

“Handsterkte kan een goedkope en eenvoudige manier zijn om het risico op hart- en vaatziekten vast te stellen”, zei Darryl Leong, die het onderzoek leidde. “Dokters of andere gezondheidswerkers kunnen de sterkte van een handdruk meten om snel te achterhalen of een patiënt kampt met aandoeningen zoals hartfalen”, aldus Leong.

Meer onderzoek is nog nodig om de indicatoren precies af te stellen, aangezien de kracht in de handen kan afhangen van de grootte en het gewicht van een persoon. Er is ook nog meer informatie nodig om te begrijpen waarom spierkracht een indicator van gezondheid kan zijn en of hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen door de spierkracht te verbeteren.