10.000 euro beloning als je baby krijgt in Fins dorp

De kleine Finse dorpjes zijn blijkbaar de wanhoop nabij. Al jaren op rij zien ze hun inwonersaantallen dalen, steeds meer mensen ontvluchten het platteland richting de grotere steden. Ook de gemiddelde leeftijd stijgt, met een gemiddelde leeftijd hoger dan 40 jaar is het een van de oudste landen ter wereld. Nu proberen ze mensen om te kopen om er te komen wonen en kinderen te krijgen. En daar hebben ze heel wat geld voor over.

Sommige gemeenten bieden stukken land aan voor €1, anderen beloven cash geld voor nieuwe ouders. Het is duidelijk dat alle oplossingen goed zijn, zo lang ze maar effect hebben. Volgens een studie van de Finse overheid proberen meer dan twee derde van de kleine dorpen nieuwe potentiële buurtbewoners om te kopen. De cashbeloning kan variëren van minder dan 100 euro tot wel 10.000 euro.

Lestijärvi, aan de Finse westkust, is een van het land’s kleinste gemeenschappen, met in totaal amper 815 inwoners. Sinds 2012 biedt het dorp een financiële bonus aan van 10.000 voor elke baby die geboren wordt op het grondgebied. Nu heeft het dorp de reglementering uitgebreid en zal de bonus ook aangeboden worden aan nieuwe gezinnen die, in verwachting van een baby, in het dorp komen wonen.

Voor je met je zwangere vrouw naar Finland vertrekt om even je bonus te innen, nog even dit. De som zal worden uitbetaald in tien schijven van 1.000 euro, net om te voorkomen dat mensen gewoon even het geld zouden komen ophalen.