Maaltijden die van ons weg ‘kijken’ smaken beter

Veel mensen draaien hun bord nog eens wanneer ze een maaltijd geserveerd krijgen op restaurant. We zouden dat doen omdat dat ons eten een betere smaak bezorgt. Het bord staat in een perfecte positie wanneer het eten van ons weg en een klein beetje naar rechts ‘wijst’. Dat heeft onderzoek uitgevoerd aan de Engelse Oxford University uitgewezen.

Meer dan 12.000 proefpersonen namen deel aan het experiment. Hen werd gevraagd om een maaltijd samengesteld door Alberto Landgraf, een Braziliaanse kok, zo te draaien tot hij de ideale positie had bereikt. Een hoek van 3,2 graden bleek de voorkeur te verkrijgen van de deelnemers. Het zou zelfs zo ver gaan dat de personen een betere smaak ervaarden bij deze juiste stand.

Charles Michel, een kok en onderzoeker aan de Oxford Univerity, zegt dat veel mensen instinctief hun bord draaien als ze het voor hen krijgen. “Deze alledaagse actie doet vermoeden dat we meer van ons eten genieten wanneer het op de beste plaats staat. Door het eten zo te draaien dat het er ‘beter’ uitziet, verhogen we de waarde ervan en zo genieten we er dus meer van”, klinkt het.

Dat zou voornamelijk het geval zijn bij voedingswaren die een uitgesproken hoek of punt hebben. Experimenteel psycholoog Charles Spence geeft daar een evolutionaire verklaring voor. Hij meent dat voorwerpen die naar ons lichaam wijzen als een zekere bedreiging worden gezien.

Meneer Michel voegt daaraan toe dat Westerse culturen ‘links’ met ‘slecht’ associëren en ‘beneden’ met ‘minder’. Omgekeerd wordt ‘rechts’ dan met ‘goed’ verbonden en ‘boven’ met ‘meer’. En ook de manier waarop we schrijven heeft er volgens hem wat mee te maken. Omdat we van links naar rechts schrijven, linken we ‘links’ aan het verleden en rechts aan de toekomst.

Hoe eten smaakt, zou dus niet enkel te maken hebben met de voedings- en smaakstoffen, maar ook met externe factoren. Het onderzoek doet vermoeden dat we zelf de smaak van eten kunnen veranderen of beïnvloeden.