Ottomaans ‘selfiebeeld’ gevandaliseerd

Een beeld van een selfienemende Ottomaanse prins werd, enkele uren na de onthulling, gevandaliseerd. Het levensgrote standbeeld werd zaterdag bekendgemaakt in de noordelijke stad Amasya maar later die dag ontbrak er al een essentieel deel voor elke selfieliefhebber, namelijk zijn smartphone. De prins staat er nog steeds, met de restanten van zijn smartphone in de ene en zijn zwaard in de andere hand.

Het beeld is erg populair bij toeristen die maar al te graag zelf een selfie nemen met de prins, maar de locals zijn er minder blij mee. Ze beschrijven het als een absurd zicht dat getuigd van weinig respect ten opzichte van de rijke geschiedenis van het dorp.

Selfie 2

Tijdens het Ottomaanse tijdperk was het dorp een sleutellocatie bij het opleiden van prinsen tot sultans. Ze werden naar het dorp gestuurd om het te besturen en om zo te leren om later het hele Ottomaanse rijk te besturen.

“Iedereen weet dat smartphones niet bestonden in die tijd. Het getuigt van weinig respect ten opzichte van onze voorouders om een prins zo af te beelden,” aldus een buurtbewoner tegen de Turkse televisie. “Degene die dat stuk heeft afgebroken had beter ineens heel het beeld meegenomen.”

Volgens het stadsbestuur is het beeld niet gebaseerd op een specifieke prins, de enige reden was om de aandacht te trekken. “Er is niets aan het beeld dat onze prinsen kleineert,” aldus de burgemeester van het dorp, hij voegt nog toe dat er niets mis is met het geven van een moderne interpretatie aan standbeelden.