Vind je job bij een grote werkgever

Big is beautiful. Grote bedrijven leggen troeven op tafel die kleinere bedrijven niet kunnen voorleggen, interessant voor heel wat mensen die op zoek zijn naar een job. Vind ook jij je droomjob bij een grote werkgever zoals De Belgische Spoorwegen, de Politie, de Federale Overheid en Defensie? Lees wie en hoe ze je zoeken.
door
Kevin
Leestijd 5 min.

Er wordt duchtig gerekruteerd. Tijd om je kans te grijpen.

Om je meer inzicht op je kansen op de arbeidsmarkt te geven, zet Metro vandaag rekruteerders Mireille Protin, recruitment manager bij de Belgische Spoorwegen, Nathalie Adam, diensthoofd rekrutering bij de Federale Politie, Aurélie Damster, communication manager bij Selor, en Dominiek Saelens, verantwoordelijke jobmarketing bij Defensie aan de debattafel.

Welke profielen zoeken grote werkgevers?

“Wie we zoeken is gelinkt aan onze corebusiness”, zegt Mireille Protin van de Belgische Spoorwegen. “Zo leggen we de nadruk op veiligheid en de capaciteiten die nodig zijn om een trein te besturen. In andere functies gaat het om technische kennis. Specifiek focussen we dit jaar op het zoeken van treinbegeleiders. Goede profielen zijn hier steeds moeilijker te vinden. Enerzijds gaat de talenkennis van kandidaten erop achteruit. Jongeren kunnen vandaag vaak beter Engels dan de officiële tweede landstaal, Frans of Nederlands. Anderzijds zijn treinbegeleiders het eerste aanspreekpunt van de klanten. Je moet dus een goede houding hebben, correcte informatie kunnen bieden en mensen willen helpen. Dit gekoppeld aan vroege en late werkuren.”

“Bij ons is de kennis van de moedertaal een struikelblok in het rekruteren van medewerkers voor het burgerpersoneel (CALog) en het operationele kader”, zegt Nathalie Adam van de Federale Politie. “We zoeken vooral inspecteurs die op straat patrouilleren, de eerste interventies doen en administratief werk doen zoals pv's opstellen. Na de beslissing van de regering om specifieke budgeten vrij te maken zal de politie binnenkort personeelsleden rekruteren in het raam van de bestrijding tegen radicalisme, terrorisme en cyber criminaliteit. Daarnaast rekruteren we op punctuele momenten ook hoofdinspecteurs met een specialisatie in ICT, financiën en sociale wetenschappen en agenten. Deze laatsten hebben geen politiebevoegdheid en dragen dus geen wapen. Ze regelen voornamelijk het verkeer en zorgen voor het begeleiden van evenementen.”

Aurélie Damster (Selor)

Aurélie Damster van Selor merkt vooral dat “de jobomschrijvingen vandaag breder zijn dan 5 jaar geleden. Er zijn veel nieuwe functies en noden. Wat het hier moeilijk maakt, is dat er soms – bij knelpuntprofielen uiteraard – niet voldoende afgestudeerden zijn met het juiste diploma. Daarnaast vragen we polyvalentie, zodat je ook inzetbaar bent op taken van collega's wanneer ze vertrekken. Dit verhoogt meteen ook je interne kansen.”

Ook de profielen die Defensie zoekt, evolueren mee met de tijd. Zo kan Dominiek Saelens van Defensie 3 veranderingen opsommen ten opzichte van 5 jaar geleden: “We zoeken meer ICT- en algemene technische profielen om mee te kunnen met de digitalisering en modernisering van de wapensystemen. Ten tweede rekruteren we ook militairen voor een beperkte duur, maximum 8 jaar. In hun laatste jaar begeleiden we hen naar een job buiten of binnen Defensie, inclusief betaalde opleiding. Ten derde hebben we het cyberverhaal. We rekruteren nu voor het eerst burgers voor ons Cyber Security Operation Center voor de analyse en aanpak van digitale dreigingen, de ondersteuning en bescherming van de netwerken van Defensie. Ze zullen ook samenwerken met heel wat diensten in binnen- en buitenland.”

Welke voordelen bieden grote werkgevers?

De belangrijkste voordelen van werken bij een grote werkgever, zijn terug te vinden bij alle vier de bedrijven rond de tafel: onder meer goede persoonlijke perspectieven, stabiliteit en een job nuttig voor de maatschappij.

“Zo biedt de overheid steeds meer mogelijkheden om van openbare dienst te veranderen tijdens je loopbaan”, zegt Aurélie Damster van Selor. “Je kunt dus intern doorgroeien, maar ook wisselen tussen grote en kleine organisaties. Er werd onlangs een programma ontwikkeld waarmee je gedurende 6 tot 18 maanden een andere job kunt uitoefenen bij een andere werkgever, en vervolgens de geleerde capaciteiten naar je vaste functie meenemen . Dat je bovendien werkt voor de maatschappij, stimuleert veel mensen.”

Nathalie Adam bevestigt: “Veel carrièremogelijkheden, voor verschillende mensen bij de Politie. We hebben alles wat in andere bedrijven aanwezig is, verzameld bij ons, tot en met dokters en dierenartsen. Door opleidingen, verschuivingen tussen diensten, van lokaal naar federaal en omgekeerd, doorgroeimogelijkheden,... kan iedereen volgens zijn wensen en mogelijkheden aan de slag zijn. Bij de personeelsleden van het operationeel kader worden de over- en wisselende uren gecompenseerd door bijvoorbeeld 2 dagen thuis na 3 dagen werk in shiften. Dit bevalt onze mensen.”

Dominiek Saelens (Defensie)

“Groot voordeel is dat de jobs bij Defensie unieke jobs zijn”, zegt Dominiek Saelens. “Je kunt chauffeur zijn, maar dan in een gepantserd voertuig. Of piloot, maar dan in een F16. Kok of verpleegkundige, maar dan op een fregat. Het is telkens net iets anders. Dit wordt gecombineerd met de voordelen van andere grote werkgevers: levenslang leren, doorstroom mogelijkheden, perspectief op een levenslange job,...”

“De Belgische Spoorwegen bieden opleidingen en doorgroeimogelijkheden aan, zodat mensen met een middelbaar diploma het equivalent kunnen behalen van een medewerker met een universitair diploma”, zegt Mireille Protin. “Je kunt ook horizontaal van job veranderen. We hebben mogelijkheden in heel België. Verder respecteren we goed het evenwicht tussen werk en privé. Het klopt dat je soms heel onregelmatige werkuren hebt, bijvoorbeeld wanneer je van begint te werken om 3u30 of tot 24u aan het werk bent. Maar hiervoor word je wel gecompenseerd. Soms ben je bijvoorbeeld overdag thuis zodat je de kinderen van school kan afhalen, boodschappen kan doen, naar de dokter kan gaan,... En ondanks herstructureringen zal je nooit een C4 krijgen.”

 

Morgen lees je hier hoe de grote werkgevers zich profileren op de arbeidsmarkt. En hoe je als kandidaat kunt solliciteren voor de functies. Mét advies om te slagen.

Tot 5300 jobs bij deze grote werkgeversDefensie is het instrument van de regering, voor de militaire verdediging van het land en de deelname aan militaire en humanitaire opdrachten in het buitenland.

  • Hoeveel vacatures? 700 militairen en 25 burgers in 2015
  • Welke profielen? bachelors en masters in medische en technische branches. Verder onder meer matrozen, vliegveldbrandweermannen, koks, ambulanciers en technische assistenten. Burgers-experts cybersecurity
  • Hoe solliciteren?mil.be/jobsite - www.selor.be (voor burgerfuncties)
  • De Belgische Spoorwegen is als spoorwegmaatschappij een van de grootste rekruteerders van België.

  • Hoeveel vacatures? 1700 tot 2000 aanwervingen in 2015
  • Welke profielen? techniekers, ingenieurs en vooral bestuurders en treinbegeleiders
  • Hoe solliciteren? despoorwegenwervenaan.be - www.lescheminsdeferengagent.be
  • Selor selecteert jaarlijks de beste talenten uit zo'n 80.000 kandidaten voor alle federale overheidsdiensten.

  • Hoeveel vacatures? In functie van behoeften van overheidsdiensten
  • Welke profielen? Heel divers: cipiers, techniekers en ingenieurs, medische profielen, IT'ers, juristen, enz. met of zonder ervaring.
  • Hoe solliciteren? selor.be
  • De geïntegreerde politie staat in voor lokale en federale veiligheid en orde met een heel uiteenlopend takenpakket.

  • Hoeveel vacatures? 1000-tal
  • Welke profielen? voornamelijk inspecteurs. Ook commissarissen, hoofdinspecteurs met ICT- en financiële specialisatie, agenten en medewerkers voor het burgerpersoneel
  • Hoe solliciteren? www.jobpol.be