Besturen we binnenkort de ruitenwissers van onze Jaguar met onze ogen?

De Engelse autofabrikant Jaguar Cars wil futuristische technologie gebruiken om de ruitenwissers van een auto te controleren. Het gaat over een systeem die de oogbewegingen van de chauffeur registreert. Telkens wanneer hij of zij in de achteruitkijkspiegel kijkt, worden de ruitenwissers van de achterruit automatisch geactiveerd. Het plan doet vermoeden dat het ook kan werken bij de ruitenwissers aan de voorruit. Jaguar Cars kreeg deze week een patent op het ontwerp.

“Tegenwoordig werken de ruitenwissers van de achteruitkijkspiegel met schakelaars die ofwel in een onderbroken modus staan ofwel uit staan. Het probleem met dit systeem is dat, wanneer chauffeur de omgeving achter de auto wil bekijken in de achteruitkijkspiegel, hij of zij vaak merkt dat het achterruit eigenlijk niet proper is. Dat zorgt voor een vertroebeld zicht”, klinkt het.

Samen met Intel, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van computeronderdelen, en Seeing Machines, een Amerikaans bedrijf dat technologieën creëert die gezichten en ogen scannen, maakte Jaguar een systeem dat de ogen en het gezicht van de chauffeur controleert. De precieze bewegingen van de ogen worden gevolgd.

Wanneer de ogen zich naar de achterruitkijkspiegel bewegen terwijl de schakelaar op een ‘onderbroken’ stand staat, dan zal de auto de achterruit automatisch een extra veeg geven. Zo is de ruit zeker proper op het moment waarop de chauffeur erdoor moet kijken.

Hetzelfde systeem wordt ook gebruikt om de toestand van de chauffeur te registreren. Het kan controleren of diegene achter het stuur afgeleid of slaperig is. Wanneer dat laatste het geval is, gaan er alarmsignalen af.

Het systeem werd al getest en toen bleek dat het in alle omstandigheden werkt. Sterk zonlicht en het dragen van een bril of zonnebril zou dus geen probleem vormen.