Hiphop redde de hitlijsten

Dat de popmuziek van tegenwoordig drastisch verschilt van de popmuziek uit de jaren ’60, is duidelijk. Maar hoe verliep de evolutie van dit muziekgenre nu precies? Een onderzoeksteam aan de Queen Mary University of London en Imperial College London onderzocht de evolutie van de westerse popmuziek van 1960 tot 2010. Ze ontdekten drie grote revoluties, in 1964, 1983 en 1991.

Meer dan 17.000 nummers van de US Billboard Hot 100, de belangrijkste hitlijst van de Verenigde Staten van Amerika.

“Veel mensen beweren dat de muziek slechter wordt, maar wij hebben eigenlijk niets gevonden dat daarop wijst. Er is geen ontwikkeling richting een minder diverse muziekwereld”, vertelt Matthias Mauch, een doctorandus aan de Queen Mary University of London.

Ze onderzochten de harmonie, het akkoordenschema en de klankkwaliteit van de muziek. In het begin van de jaren ’60 begonnen er bepaalde akkoorden die populair waren in de jazz- en bluesmuziek uit te sterven. Een invasie van nieuwe Britse bands, zoals de Beatles en de Rollin Stones, introduceerden een stevig rockgeluid. Dit zou volgens de onderzoekers de eerste grote revolutie geweest zijn in de muziekstijlen.

Nieuwe technologieën, synthesizers en drumstellen brachten een tweede grote revolutie tot stand. Dat gebeurde in 1983.

De derde revolutie vond plaats in 1991 toen rap en hiphop het grote publiek begonnen te bereiken.

Deze laatste evolutie zou volgens meneer Mauch de grootste geweest zijn. “Rap en hiphop gebruiken niet zoveel harmonie. De nadruk ligt hier op ritme en de manier waarop wordt gesproken. Dit was revolutionair: plots was het mogelijk om popliedjes te hebben zonder harmonie.”

Doorheen de bestudeerde vijftig jaar veranderde muziek constant. Toch was er in de jaren ’80 even een moment met weinig diversiteit, toen de stadium rock of arena rock populair was. “Veel metalbands en stadium rock, zoals Bon Jovi en Bruce Springsteen, namen het grootste deel van de hitlijsten in beslag.”

“Maar toen kwamen rap en hip-hop opdagen. Ik denk dat hiphop de hitlijsten heeft gered”, aldus Mauch.