Roterend appartementsgebouw geeft elke bewoner een 360 graden uitzicht

Shin Kuo, een Taiwanese ontwerper, heeft een heel spectaculair project uitgewerkt voor zijn eindejaarswerk aan de San Francisco Academy of Art University. Hij ontwikkelde een futuristisch idee dat de woonongelijkheid in appartementsgebouwen uit de weg ruimt.

‘Turn to the Future’ genaamd, handelt zijn thesis over een gebouw met roterende appartementen. Elke flat volgt een soort spoor dat zich een weg baant rondom het gehele gebouw. Op die manier wordt het mogelijk om eens alle kanten van de stad te verkrijgen als uitzicht.

Maar daar stopt het niet. Het spoor leidt de appartementen ook naar beneden. Eens aan de grond, wordt het appartement dan terug naar boven getrokken met behulp van een kraan.

Om veiligheid te verzekeren, worden bij elke beweging de deuren gesloten en het gas, de elektriciteit en de waterleiding afgesloten. Als het appartement dan terug stilstaat op een nieuwe plaats, dan wordt alles opnieuw aangesloten aan een nieuwe poort.

De Taiwanese student gelooft dat hij hiermee een probleem van ongelijkheid uit de wereld helpt, namelijk dat het niet alleen de rijkste bewoners zijn die het beste uitzicht te zien krijgen.

“Verstedelijking is in opgang, waardoor gebouwen steeds hoger worden en meer mensen die op het gelijksvloers wonen steeds minder te zien krijgen”, vertelt Kuo. “Op de Aziatische en Amerikaanse markt is er een verschil in koop- en huurprijzen tussen de hoogste en de laagste verdieping van een gebouw. Dat heeft als gevolg dat mensen met een lager inkomen beperkt worden in hun zicht en uitzicht.”

Momenteel is de student op zoek naar iemand die wil investeren in zijn project en een kleine versie – van ongeveer vijf verdiepingen hoog – ervan wil maken. Hij zegt dat het idee ook gebruikt kan worden voor hotels.