Overheid Salomonseilanden maakt eigen loon belastingvrij

Een groep inwoners van de Salomonseilanden heeft een rechtszaak gestart bij het Grondwettelijk Hof tegen een beslissing van het federale parlement. Door die beslissing zijn de inkomens van de federale parlementariërs op de eilandengroep belastingvrij waardoor ze dus veel meer betaald worden. De speciale uitzondering werd op 1 april ingevoerd door de Parlementaire Bevoegdhedencommissie.

Advocaat Andrew Radcliff, die de aanklagers vertegenwoordigt, legt uit, “de nieuwe wetgeving bevat de belastingvrije lonen van de parlementariërs, een loonsverhoging en een levenslang pensioen na één ambtstermijn. We hebben aan het Hof gevraagd om deze zaken uit te zoeken met het oog op de grondwettelijkheid van deze beslissingen.”

De eerste minister, Manesseh Sogavare, verdedigde de beslissing vorige week nog. “De critici leven in een droomwereld. Parlementariërs moeten dagelijks tientallen mensen voeden. Ik steun daarom ook de beslissing van de commissie.”

Louise Hiele, van een NGO die pleit voor transparantie op de eilandengroep ten noord-oosten van Australië, is teleurgesteld dat de overheid haar volk negeert. “De eilandbewoners hebben niet de traditie om ongehoorzaam te zijn, maar we merken dat de bevolking bereid is om deze beslissing aan te vechten, in plaats van er thuis over te klagen. Ze nemen concrete stappen om te tonen hoe boos ze zijn.”