“Sociale media zeggen iets over manier van communiceren”

Voor een mooi gevulde zaal werden tijdens de Afstudeerbeurs van de Associatie Universiteit Gent op 31 maart, de tenoren uit het deskundigenpanel één voor één door de moderator op het podium geroepen. Zij mochten de studenten uitleggen hoe de stap naar een professionele carrière het best moet aangepakt worden.
door
Kevin
Leestijd 4 min.

Thomas De Ganck, Head of Employer Branding bij Lidl, mocht als eerste aangeven naar welke profielen zijn werkgever op zoek is. “Naast de klassieke functies die je in de winkels terugvindt, hebben we allerlei vacante posities in de meest uiteenlopende managementafdelingen,” zegt hij. “Wat velen bijvoorbeeld niet weten is dat Lidl ook een eigen bouwafdeling heeft, en er bijgevolg dus ook ingenieurs en andere technische profielen worden gezocht.” Kathleen Dupont situeert USG Professionals als een dienstverlener met zeven gespecialiseerde afdelingen. “Hoog opgeleide experts vertalen hun kennis naar oplossingen voor onze klanten,” vertelt ze. “Dat kan juridisch advies zijn, maar ook op vlak van marketing of ICT hebben we specialisten in dienst. Zelf ben ik algemeen directeur van de departementen Engineering en Science. We zoeken dus gemotiveerde professionals in erg uiteenlopende disciplines.”

Iemand die veel mensen over de vloer krijgt die hun kinderdroom willen waarmaken, is Silke Van Impe. Als Recruitment & Selection Officer bij Jetairfly, staat zij onder meer in voor de aanwerving van het grondpersoneel en de piloten bij luchtvaartmaatschappij van de touroperator. “Het klopt dat we doorgaans heel gemotiveerde kandidaten mogen beoordelen,” zegt ze. “Dat is één van de leuke aspecten aan deze job.” Maarten Jacobs van Ordina heeft als Resource Manager Oracle & Java voldoende uitdagingen: “Ons bedrijf groeit nog steeds. Vandaar dat we bijna permanent op zoek zijn naar nieuwe collega's. Dat mogen zowel masters als bachelors in de ICT zijn, maar ook bredere profielen, zoals bio-ingenieurs, zijn welkom.” Tot slot mag doctor Stijn Baert van de Universiteit Gent het panel vervoegen. Hij is sinds de zomer van 2013 doctor in de Economische Wetenschappen. “Om die titel te behalen heb ik onderzoek gedaan naar de transitie van de schoolbanken naar de arbeidsmarkt. Vandaar de affiniteit met de HR-wereld. Persoonlijk kan ik getuigen dat er ook in de academische wereld heel wat opportuniteiten liggen voor ambitieuze professionals.”

Assertief

Na de introductie krijgen de voorname gasten een eerste vraag voorgeschoteld: Waar letten zij op als de kandidaten voor het eerst bij hen binnenstappen? Thomas De Ganck van Lidl krijgt het woord: “De motivatie,” luidt zijn kort en duidelijk antwoord. “De retailsector is heel specifiek en vereist mensen die zich met hart en ziel in deze branche willen uitleven. Belangrijke aspecten daarvan zijn de klantgerichtheid, maar ook de assertiviteit. Wij zijn ‘challengers' in de markt, en hebben dus gedreven mensen nodig die gebeten zijn om samen de klanten voor ons te winnen.” Iedereen is dus een beetje verkoper bij Lidl, wil de moderator weten. “Ja, dat kan je wel zeggen. Een winnaarsmentaliteit en commerciële feeling is in alle departementen nodig.”

Soft skills

Kathleen Dupont antwoordt bevestigend op de vraag of kandidaten, vooraleer ze op sollicitatiegesprek komen, een bezoekje op hun Facebook-pagina mogen verwachten. “Al doen we dat niet zozeer om te weten welke cocktails ze op vakantie drinken, maar wel om te weten hoe ze omgaan met intellectuele eigendom. De hoeveelheid vertrouwelijke informatie die ze op sociale media over zichzelf prijsgeven, beschouwen we als indicatief voor de manier waarop ze professionele gegevens zullen delen. En dan is er uiteraard meer voorzichtigheid geboden.” Ook bij Jetairfly worden de kandidaten voorafgaandelijk even gescreend op de sociale media. “We doen dat vooral om te kijken hoe ze communiceren en hoe ze omgaan met vertrouwelijke informatie,” vertelt Silke Van Impe. Bij Ordina wordt bij een eerste kennismaking vooral gepolst naar de soft skills. “We gaan ervan uit dat de inhoudelijke kennis van schoolverlaters ongeveer dezelfde is, en altijd kan bijgespijkerd worden in functie van de noodwendigheden in ons bedrijf,” geeft Maarten Jacobs aan. “Vandaar dat we eerst nagaan wat niet aan te leren is, met name of de kandidaten creatief zijn, de juiste drive hebben, out of the box kunnen denken, gretig zijn om zichzelf permanent te willen bijscholen, enzovoort. Daarbij kijken we bijvoorbeeld ook naar de verenigingen waar de kandidaten lid van zijn, en naar hun andere hobby's. Dit zegt al iets over de engagementen die ze bereid zijn om te nemen.”

Of je die soft skills ook aan de universiteit kunt aanscherpen, wil de moderator weten van dr. Stijn Baert. “In eerste instantie is de universiteit gericht op het aanleren van kennis,” antwoordt hij. “De hard skills nemen hier duidelijk de bovenhand. We gaan ervan uit dat de studenten in hun vrije tijd aan hun soft skills kunnen werken. Daarom zijn hobby's inderdaad een belangrijke aanvulling op een cv. Maar onderzoek wijst uit dat er nog andere manieren zijn om op te vallen met je cv. Zo is gebleken dat werkgevers zich een oordeel vellen over de betrouwbaarheid van de kandidaat op basis van de foto die wordt meegestuurd. Het selecteren van de juiste foto is een kleine moeite, maar wel met een belangrijke impact.” En kijken rekruteerders ook naar de naam, en dus de afkomst,van de kandidaat, wil de moderator nog weten? Zowel in het panel als in de zaal zegt iedereen van niet. “Dan zouden we ons bij voorbaat beperken. Dit is niet relevant, noch aan de orde,” zegt Kathleen Dupont van USG Professionals. “Bij ons gebeurt het dat we de namen zelfs niet te zien krijgen bij de eerste beoordeling,” vult Thomas De Ganck van Lidl aan.

In het tweede deel van dit debat gaat het panel verder in op wat kandidaten mogen verwachten als ze hun arbeidscontract hebben ondertekend. Dat leest u morgen.

Deelnemers:

Silke Van Impe – Recruitment & Selection Officer bij Jetairfly

Thomas De Ganck– Head of Employer Branding bij Lidl

Kathleen Dupont – Algemeen directeur bij USG Engineering en USG Science

Stijn Baert – Doctor aan de Universiteit Gent

Maarten Jacobs – Resource Manager Oracle & Java bij Ordina

Moderator:

Dominiek Claes – Chef Economie bij Het Belang van Limburg