Is dit het ei van Columbus? Onzichtbare spray om veiligheid fietsers te verhogen

Dat fietsers in het donker weinig zichtbaar zijn, is een probleem dat al jaren gekend is. Het fluovestje probeert een oplossing te bieden, maar jammer genoeg draagt niet iedereen het reflecterende kledingstuk. Autoproducent Volvo sloeg de handen in elkaar met twee ontwerpbureau’s en kwam op de proppen met LifePaint. Dat is een onzichtbare, afwasbare spray die net als een fluovestje oplicht als er licht op schijnt. De spray blijft niet enkel plakken op kleren, maar ook op rugzakken, fietsen, hondenriemen… en zou tot een week na aanbrengen oplichten.

Het lijkt ongebruikelijk dat een autoproducent werkt aan iets dat voetgangers en fietsers zichtbaarder maakt, maar het past in de Volvo Vision 2020, een idee dat tegen 2020 niemand nog sterft of zwaar gewond geraakt in het verkeer door een Volvo. De LifePaint moet bovendien dienen als een aanvulling voor Intellisafe, een veiligheidssysteem van Volvo dat aan de hand van camera’s en sensoren ingrijpt wanneer de chauffeur dit niet tijdig doet.

De spray is momenteel enkel verkrijgbaar in zes fietswinkels in Londen en Kent. Als het een succes blijkt, wil Volvo LifePaint internationaal op de markt brengen.