Waarom sommige mensen het altijd koud hebben en anderen altijd warm

Je kent vast wel iemand die het altijd koud heeft. Hoeveel lagen kledij hij ook aantrekt en hoe hoog de verwarming ook staat, hij blijft het koud hebben. En dan heb je mensen die in putje winter nog in T-shirt en korte broek buitenkomen. Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen?

Gezondheid

Een van de redenen waarom sommige mensen het altijd koud hebben terwijl anderen het onaangenaam warm hebben, komt door de gezondheid. HealthBlurbs meldt dat zulke extreme gevoelens meestal komen door bloedarmoede, ondervoeding, infectie, gewichtsproblemen en zelfs thyreoditis. Deze problemen blijven meestal lang onopgemerkt. Regelmatige check-ups en een gesprek met de arts kunnen dat voorkomen.

Stress

Women’s Health merkt op dat stressvolle situaties zoals een hoge werkdruk en drukke schema’s de oorzaak zijn voor een ongemakkelijk gevoel bij normale temperaturen. Michael Lynch, een klinisch neuropsycholoog, zegt dat er veel gebeurt in het lichaam dat onze gevoelstemperatuur beïnvloedt wanneer we gestresseerd zijn.

“Als je veel stress hebt, dan begint je autonome zenuwstelsel te werken waardoor het bloed in de richting van de vitale organen stroomt. Dit is de ‘vecht of vlucht’-reactie van je lichaam. Dus wanneer je het extreem warm hebt op je werk terwijl iedereen van de kou zit te bibberen, dan kan het zijn dat er een ruzie of stress tussen jou en je vrienden of familie in je onderbewustzijn sluimert. Probeer dan om de onnodige stress thuis te laten en verder te gaan met je dag op een positieve en kalme noot.”

Geluk

Als de temperatuur buiten of in de kamer normaal is, voelen veel mensen dat toch anders aan door hun emotionele toestand. Uit verschillende rapporten blijkt dat wanneer mensen zich geïsoleerd, eenzaam of depressief voelen, ze meer kans hebben om koude rillingen te voelen. Het tegenovergestelde geldt voor de tijd waarin we ons verbonden en socialer voelen.

Dat warme gevoel dat ontstaat als je omringd wordt door mensen die je liefhebt, is een fysiek gevoel dat ons ontvankelijker maakt voor warmte en ons warmer en gelukkiger maakt dan wanneer we omringd worden door vreemden. Dus als ons hart koud is, dan hebben wij het ook koud.

Hoe voorkom je dat extreme gevoel van warmte of koude?

Volgens Alternet speelt alles wat we dragen van kledij en wat we eten een rol in de manier waarop ons lichaam zich aanpast aan de temperatuur. Bepaalde voedingsmiddelen in verschillende klimaten zullen onze interne balans regelen. Snoep en koolhydraten houden ons bijvoorbeeld warm in de wintermaanden. Groenten en lichte maaltijden eet je dan weer beter tijdens de warmere zomermaanden.

Ook de temperatuur in het huis speelt een rol. Tussen 21 en 23°C is voor de meeste mensen de ideale temperatuur, maar probeer zeker om zelf je perfecte temperatuur te vinden door je thermostaat aan te passen.

De laatste tip om extreme hitte of koude te vermijden, is ons hoofd gebruiken. Blijkbaar helpt het om het warmer te krijgen wanneer je denkt aan warmere oorden zoals tropische paradijzen. De hersenen geven dan endorfine af wat helpt om onze lichaamstemperatuur beter te regelen.