Lenteschoonmaak op grootmoeders wijze

Voor mensen die pas op eigen benen staan, is schoonmaken een helse klus die bij voorkeur zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Toch is het intreden van de lente de gelegenheid bij uitstek om die spiksplinternieuwe woonst eens aan een flinke schoonmaakbeurt te onderwerpen. Geen idee hoe je daaraan begint? Tegen de volgende middeltjes uit grootmoeders tijd is zelfs het meest hardnekkige vuil niet opgewassen. 

Citroen tegen aangekoekte etensresten in de microgolfMW009_home+deco_1Het net iets te nonchalant ‘poetsen’ van je microgolf resulteert na een paar maanden in verborgen etensrestjes die zich krampachtig vasthechten aan de wanden van je microgolf. Uren schrobben om alles toch weer kraaknet te krijgen, is optie één. Een beter idee is om een kommetje heet water met daarin enkele citroenschijfjes vijf minuten op volle kracht te laten draaien. Op die manier wordt je microgolf ontvet en kun je al het vuil gemakkelijk terug verwijderen. Die frisse citrusgeur achteraf is een leuk pluspunt.

Blink je eiken meubels op met bierMW009_home+deco_2

Beginnen die tweedehandsmeubels stilaan hun karakteristieke glans te verliezen? Een behandeling met warm bier kan wonderen doen. Het werkt simpel: je verwarmt wat bier, bestrijkt er je meubels volledig mee en blinkt ze terug op met een doekje zodra ze droog zijn. Dit trucje werkt trouwens ook voor je kamerplanten. Wrijf hun bladeren in met bier en ze zullen glanzen als nooit tevoren.

Was je gordijnen met bakpoeder

MW009_home+deco_3Om je glasgordijnen terug mooi te krijgen, heb je helemaal geen duur wasmiddel nodig. Bakpoeder is het geknipte product om die ietwat vergeelde glasgordijnen terug kraakwit te krijgen. Je vermengt het pakpoeder gewoon met je normale wasmiddel en de rest gaat van zelf dankzij het bleekmiddel bicarbonaat dat standaard in bakpoeder aanwezig is.

 

 

Ga kalkaanslag te lijf met azijnMW009_home+deco_4

Hardnekkige kalkaanslag op je waterkoker, douchekop of strijkijzer ga je het best te lijf met azijn. Bij zowel je waterkoker als je strijkijzer volstaat het om ze te vullen met water en vervolgens even te laten opwarmen. Let er wel op dat je ondertussen goed ventileert, want azijndampen zijn schadelijk. Spoel goed na en de klus is geklaard. In de badkamer en in de douche ga je best te werk met warme azijn die je over de oppervlaktes verspreidt. Laat 15 minuten intrekken en spoel vervolgens alles goed na. Weg kalkaanslag!

Zuiveringszout als wondermiddel 

MW009_home+deco_5Zuiveringszout heeft 1001 verschillende toepassingen. In de keuken kan je het gebruiken als een handige ontvetter voor je potten en pannen. In de badkamer is het dan weer bijzonder handig om je muren, spiegels en werkbladen weer netjes te krijgen. En ook je toilet heeft baat bij een behandeling met zuiveringszout. Het maakt niet alleen schoon, maar absorbeert ook alle onfrisse geurtjes. Tot slot kun je ook je vinylvloeren en muren terug krasvrij maken door er met zuiveringszout over te gaan.

 

door Mare Hotterbeekx