Deze app wil e-mail voor altijd veranderen door in je hoofd te kruipen

Crystal, een nieuwe app, noemt zichzelf “de grootste verbetering voor e-mail sinds spellingscontrole”. Het doel is om je te helpen om e-mails met empathie te schrijven door de persoonlijkheden van mensen te analyseren.

Crystal bestaat in de vorm van een website en een Chrome-extensie die de dienst aan jouw Gmail-account koppelt. Je kan de app gratis uitproberen voor twee weken. Zodra je je hebt aangemeld, zal Crystal je een profiel van iemand naar keuze geven op basis van zijn publieke berichten op social media en vrijwel al het andere dat verschijnt als iemand zijn naam intypt bij Google.Het persoonlijkheidsprofiel geeft je advies over hoe je een persoon moet aanspreken, e-mailen, met hem moet werken en aan hem moet verkopen. Je krijgt zelfs een aantal woorden die natuurlijk aanvoelen voor de persoon en woorden die je best vermijdt in een gesprek. Crystal toont ook hoe nauwkeurig de informatie over de persoon is. Indien de app van oordeel is dat er te weinig informatie is, zal Crystal dat ook uitdrukken in een score. Hoe hoger de score, hoe accurater het profiel is.

Uit een korte test blijkt dat Crystal een redelijk nauwkeurig beeld weet te schetsen van mensen die actief zijn op social media als Twitter en LinkedIn. De mate waarin iemand actief is op social media is wel van groot belang. Van zodra de activiteit op het internet afneemt, schetst Crystal maar een zeer oppervlakkig beeld van de persoon.

“Er zijn 64 verschillende categorieën van persoonlijkheden waarin een persoon kan passen volgens Crystal en sommige liggen dichter bij elkaar dan anderen,” zei Drew D’Agostino, de oprichter van Crystal. “Uit tests met verschillende gebruikers blijkt dat Crystal een zeer nauwkeurig profiel kan opstellen voor iets meer dan 80% van de profielen en dat zal alleen maar beter worden naarmate het product meer gebruikt wordt.”

Wie Crystal aan zijn Gmail-account koppelt, zal zelfs hulp krijgen van het programma bij het schrijven van e-mails naar bepaalde personen. Het programma zal verschijnen als een kleine groene knop onder je e-mail hetgeen duidelijk maakt of de toon die je aanneemt de juiste is om het beoogde resultaat van je e-mail te bekomen.

Crystal is twee weken volledig gratis, maar na de testfase moet je een maandelijks bedrag betalen van 25 dollar voor het basispakket en 49 dollar voor het volledige programma.