IKEA Foundation en UNHCR werken samen aan woningen voor vluchtelingen

De unieke samenwerking tussen IKEA Foundation en UNHCR heeft geresulteerd in een nieuw, veiliger, innovatief en duurzamer onderdak voor vluchtelingen over heel de wereld. UNHCR heeft een overeenkomst getekend voor 10.000 eenheden die door de maatschappelijke onderneming Better Shelter gemaakt worden. Better Shelter startte met de Housing for ALL Foundation, een non-profit organisatie die werd opgericht door de IKEA Foundation.

conflictFlatpacksS_2665633a

Met een veilig en functioneel tijdelijk onderkomen geleverd in platte verpakkingen wil Better Shelter vluchtelingen over de hele wereld een helpende hand bieden. De huizen zijn ontworpen met speciale aandacht voor ruimte, gewicht, prijs, veiligheid, gezondheid en comfort om te vervoeren. Ze kunnen ter plaatse gemonteerd worden zonder extra hulpmiddelen en met behulp van een zonnepaneel wordt er elektriciteit opgewekt voor in de donkere uren. Een shelter kan volgens de organisatie drie jaar lang gebruikt worden.

IMG_7761 De productie van de eenheden is begonnen en UNHCR wil er in de zomer van 2015 al kunnen inzetten zodat duizenden gezinnen in vluchtelingenkampen onderdak kunnen hebben. “Better Shelter zal 10.000 eenheden leveren die in 2015 gebruikt kunnen worden voor operaties over de hele wereld. Dat is nog maar een begin. We zullen doorgaan met het project en ook andere oplossingen ontwikkelen. Innovatie is onze sterkste drijvende kracht,” zei Johan Karlsson, hoofd van Business Development bij Better Shelter. Kawergosk_150311_7449