BBC verlengt contract van Jeremy Clarkson niet

Volgens verschillende Britse media heeft Tony Hall, directeur-generaal van BBC, besloten om het contract van Jeremy Clarkson niet te verlengen. Daarmee komt er een einde aan het onderzoek naar de presentator die geschorst werd nadat hij een producer een slag had verkocht.

Tony Hall is tot de conclusie gekomen dat hij niet anders kon dan de carrière van Clarkson bij BBC beëindigen. Volgens het onderzoek heeft Clarkson Oison Tymon gedurende 30 seconden fysiek aangevallen na een verbale tirade van 20 minuten.Hall is zelf een grote fan van Top Gear en steunde de presentator in eerdere controverses. Zo werd Clarkson aangeklaagd wegens racistische uitlatingen toen hij ‘nigger’ gebruikte.

De BBC waardeert het werk van Clarkson, die van Top Gear een succesvol programma met meer dan 5 miljoen kijkers heeft gemaakt. Maar een bron die betrokken was bij het onderzoek was duidelijk: “Er kan geen verschil zijn in de regels voor mensen met talent en voor gewone mensen.” Naar aanleiding van het onderzoek en het feit dat Clarkson een laatste waarschuwing had gekregen voor het gebruik van het woord “nigger”, zei Hall dat hij geen alternatieve oplossing zag dan Clarkson te laten gaan.

Het contract van de presentator loopt aan het einde van de maand af en zal niet verlengd worden. Clarkson tweette vanmorgen nog dat hij niets had gehoord over zijn toekomst.

De vraag is wat er zal gebeuren met de show zelf en de andere twee presentatoren, James May en Richard Hammond. Beiden hebben laten weten dat ze niet verder zouden willen zonder Clarkson en hebben ook een contract dat eind deze maand afloopt. De onderhandelingen over een nieuwe verbintenis werden uitgesteld door het onderzoek.

Volgens geruchten zou de BBC Chris Evans hebben opgebeld om te vragen om de rol van Clarkson over te nemen.