Egypte wil een nieuwe hoofdstad bouwen

De krioelende, gekmakende en charmante stad Caïro is al 1000 jaar de hoofdstad van Egypte. De stad gold als het belangrijkste culturele centrum van de Arabische wereld. Maar de dagen van de stad als hoofdstad lijken geteld, want de Egyptische regering kondigde aan dat ze een nieuwe hoofdstad uit de grond wil stampen. Het project dat Capital Cairo heet, heeft een prijskaartje van 45 miljard dollar.

Volgens president Abdel Fattah al-Sisi is de nieuwe hoofdstad een belangrijke stap voorwaarts voor zijn land dat tientallen jaren van economische stagnatie heeft doorstaan. Critici zien echter een autoritaire regering die geld door ramen en deuren naar buiten gooit met deze corrupte en overbodige onderneming. Het enorme kostenplaatje van het project bedraagt iets meer dan een zesde van het Egyptische BBP en een aantal inwoners van Caïro vraagt zich dan ook af waarom de overheid niet wil investeren in de hoofdstad die ze al hebben.EGYPT-POLITICS-ECONOMY

“De problemen van de binnenstad van Caïro zouden opgelost kunnen worden, waar 63% van de inwoners van de stad woont. Met het geld kunnen we hen voorzien van alle basisbehoeften waarvan ze zijn beroofd in de laatste vijftig jaar,” zei Khaled Fahmy in een betoog in de Egyptian Observer.

De regering zal de kosten van het project waarschijnlijk niet volledig dragen. Het regime van al-Sisi heeft Capital City Partners, een privaat vastgoed beleggingsfonds waarvan de oprichter, Mohammed Alabbar, de Burj Khalifa bouwde in Dubai, ingehuurd om de nieuwe hoofdstad te bouwen. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben 4 miljard dollar vrijgemaakt om het initiatief van Egypte te steunen. In ruil zou een deel van de stad de naam krijgen van een van de leiders van de VAE.

Egypte is niet het eerste land dat met dit ambitieuze plan komt. Eerder werd in 2005 in Myanmar, een land in Zuidoost-Azië, een nieuwe hoofdstad gebouwd. Rangoon, de grootste stad van Myanmar, verloor de titel van hoofdstad aan een nieuw, onbewoond stuk land in het centrum van het land. Een decennium later is de nieuwe hoofdstad Naypyidaw een spookstad, een monument van niet al te slimme planning en grootheidswaanzin.