Wetenschap legt uit waarom het stoten van je teen zoveel pijn doet

Je teen stoten doet vaak meer pijn dan op je knie vallen of een trap tegen je schenen krijgen. Professor Chris Geiser van de Milwaukee College of Health Sciences zegt dat het voort komt uit een evolutionair proces dat er toe leidde dat de tenen nu zo gevoelig zijn.

“Mensen gebruiken al lange tijd hun tenen om de wereld te verkennen,” zegt professor Geiser. “Ze zijn vaak het eerste lichaamsdeel dat in aanraking komt met een nieuwe omgeving. Dat is niet alleen omwille van de locatie op het lichaam maar ook vanwege de vele zenuwuiteinden die snel merken of iets warm, scherp of vol splinters is. Het was ook gemakkelijk om je voeten te snijden voor de uitvinding van de schoenen en het ontbreken van een degelijke geneeskunde zorgde ervoor dat dergelijke blessures fataal konden aflopen. De mensen die hun tenen het minst verwondden, overleefden het langst. Zo werd er een evolutionair voordeel gecreëerd.”

Geiser maakt ook wel de bemerking dat de belangrijkste reden de kinetische energie is die wordt geabsorbeerd door de huid en de botten van de tenen. “Wanneer je je teen stoot, is die snelheid door het zwaaien van het been en het voorwaarts bewegen, in wezen gelijk aan die van een bal die hard tegen een muur wordt gegooid,” besluit de professor.