Condoleancebrief Martin Luther King brengt ruim 56.000 euro op

Een condoleancebrief van oud-president Lyndon Johnson na de dood van Martin Luther King heeft tijdens een veiling ruim 56.000 euro opgebracht. Dat schrijven Amerikaanse media.

De brief, die door Johnson werd geschreven, is 47 jaar oud en was bestemd voor de weduwe van King. ”We zullen over deze catastrofe heen komen en het werk van Martin Luther King voortzetten,” schreef de oud-president een dag nadat de voorvechter van gelijke burgerrechten werd vermoord.

De condoleancebrief werd na jaren van juridisch getrouwtrek toch geveild. Kings weduwe had de brief gegeven aan acteur en zanger Harry Belafonte. Hij wilde de brief in 2008 laten veilen, maar juist de kinderen van King maakten daar bezwaar tegen. Vorig jaar kreeg Belafonte toch toestemming.

De hele hetze rond de brief draaide uit op een financiële sisser. De som van de enkele bieder was maar de helft zo laag als dat wat de familie had voorspeld.

Veilingmeester Matthew Quinn zei ook dat de brief op een speciaal moment werd geveild, gezien de 50ste verjaardag deze maand valt van de ‘Bloody Sunday’ protestmars in Selma, Alabama. Een keerpunt in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en de vertoning van de film, ‘Selma.’