CEO Apple bood Steve Jobs leverdonatie aan op sterfbed

Binnenkort komt er een nieuwe biografie uit over Jobs: Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionary Leader. Daarin staat dat Tim Cook, de huidige directeur van Apple, de inmiddels overleden Apple-oprichter Steve Jobs een stuk van zijn lever aanbood. Jobs weigerde dit.

Voor 24 maart ligt het boek niet in de rekken. Maar Cult of Mac ontdekte dat een deel van het boek al in te zien was via Amazon. De pagina’s zijn inmiddels verwijderd, maar op diverse sites zijn sommige passages terug te lezen. Verborgen reclame heet dit. In het boek valt te lezen dat Tim Cook zo ondersteboven was van de slechte gezondheidssituatie van Jobs dat hij zichzelf liet testen. Hij ontdekte dat hij dezelfde zeldzame bloedgroep had als Jobs en gezond genoeg was voor een transplantatie. In 2009 onderging Jobs al een levertransplantatie maar dat voorkwam een terugval in 2011 niet. Hij werd opnieuw ernstig ziek en de dokters ontdekten dat hij alvleesklierkanker had.Toen Cook het ongewone voorstel deed weigerde Jobs zijn aanbod echter. Jobs wordt doorgaans afgeschilderd als arrogant, maar daar wil Cook niks van horen. “Iemand die echt arrogant is, reageert niet zo”, zegt Cook. “Ik bedoel, hier heb je een man die op zijn sterfbed ligt vanwege leverproblemen en hier is iemand die gezond is en je een uitweg biedt.”

Ik zei: “Steve, ik ben helemaal gezond, ik heb mezelf laten testen. Hier heb je mijn medisch rapport. Ik kan dit doen zonder dat ik zelf in gevaar kom. Hij dacht er niet eens over na en reageerde furieus. Steve heeft maar vier of vijf keer tegen me geschreeuwd in de dertien jaar dat ik hem kende en dat was een van de keren.”

Het boek zou verder onthullen dat Jobs serieus overwogen heeft Yahoo te kopen om zo actief te kunnen worden in de zoekmarkt. Bovendien zou Apple door de overname diverse andere internetdiensten en belangrijke patenten in handen krijgen.