Deze moeder neemt haar baby mee op de werkvloer

Ans Persoons (sp.a) is schepen van Participatie in Brussel en nog maar net mama. Opvallend, zij neemt haar dochtertje van 12 weken mee naar haar werk. «Ik wil geen statement maken, maar gewoon zoveel mogelijk tijd met haar doorbrengen.»

Iedereen is ernaar op zoek: de perfecte balans tussen werk en gezin. Zo ook schepen Ans Persoons (foto). Als we haar bellen, is ze aan het werk. Op de achtergrond horen we haar dochtertje kirren. «Omdat ik een politiek figuur ben, ben ik in sommige situaties onvervangbaar. Na tien weken zwangerschapsverlof ben ik daarom verplicht om aanwezig te zijn bij bepaalde evenementen of collegevergaderingen. Dus dan neem ik haar mee», steekt ze van wal.

Positieve reacties

De reden? Ans wil zoveel mogelijk tijd doorbrengen met haar dochtertje. «Ze is nog maar twaalf weken oud. Dat vind ik persoonlijk te jong voor een crèche. Bovendien is het mijn eerste en misschien enigste kindje, dus wil ik haar zo lang mogelijk bij mij houden.»

Tussendoor luiers vervangen of borstvoeding geven, het lijkt niet vanzelfsprekend. En naar eigen zeggen had Ans aanvankelijk ook schrik voor de reacties, zeker van de mannelijke collega’s. Maar die bleken de situatie best charmant te vinden. «Ik werk tenslotte in de politiek. Dan verwacht je wel dat de mensen vooruitstrevend denken en dat het ok is om – zoals in Nederland of de Verenigde Staten wel vaker gedaan wordt trouwens – je baby mee te nemen naar kantoor.»

Geen gejengel

Ans beseft dat ze in een bevoorrechte situatie zit. «Mijn job laat het toe om haar mee te nemen en zo een overgang in te bouwen tussen zwangerschapsverlof en volledig terug aan de slag. Voor de meeste vrouwen is dit niet mogelijk», aldus Ans.

«Bovendien heb ik de chance dat ze heel braaf en rustig is.» Geen minutenlang gejengel van een driftig kotertje dus. «Moest ze huilen tijdens een vergadering, wat nog niet gebeurd is trouwens, neem ik haar gewoon mee naar buiten.»

Persoonlijke keuze

Een baby op de werkvloer is voor Ans dus de normaalste zaak van de wereld. Al benadrukt ze wel dat ze met die keuze geen statement wilt maken. «Vrouwen moeten doen wat ze zelf willen. Als kersverse moeder krijg je genoeg commentaar over hoe je bepaalde zaken moet aanpakken. Beslissen om je kindje mee te nemen naar je job, is een heel persoonlijke keuze. Anderzijds moeten werkgevers wel beginnen nadenken over meer flexibele werkvormen die toelaten om gezin en werk te combineren.»

(ldc)