Antwerpenaar vindt wiel opnieuw uit

Volgens verschillende fietsliefhebbers en -experts is het achterwiel opnieuw uitgevonden. Met het D-Fix systeem kan je namelijk snel en gemakkelijk het achterwiel van een fiets halen. Metro voelde uitvinder Jan Deckx aan de tand.

Bij een lekke achterband moet je nu vaak hemel en aarde bewegen om het achterwiel van je fiets te halen. Bovendien word je vaak getrakteerd op vuile vingers en krassen op je fietskader door een bengelende ketting. De Belgische uitvinding D-Fix moet daar een einde aan maken.«Bij een gewoon achterwiel hangt je cassette – de verzameling van al je kettingwielen – vast aan het wiel. Ik ontkoppel dit en zorg ervoor dat de kettingwielen vast hangen aan de frame van je fiets. Op deze manier moet je de ketting niet aanraken en heb je geen vettige vingers meer», legt de uitvinder en ontwerper Jan Deckx (foto) uit aan Metro. «Met als grootste voordeel dat het onderhoud veel sneller en eenvoudiger wordt.»

Het systeem kan op quasi elke fiets geplaatst worden. «In eerste instantie focus ik op sportfietsen zoals mountainbikes voor amateurrenners, maar op termijn moet D-Fix ook bruikbaar zijn bij stadsfietsen, kinderfietsen of zelfs fietsen van professionele fietsers.»

Markten waar Deckx op mikt zijn onder meer vrouwen die fietsen en triatlonrijders. «Het aantal vrouwen die op de fiets kruipen, zit enorm in de lift. Zij geven zelf aan dat dit systeem veel gemakkelijker is en dat ze het graag willen gebruiken. Dat geldt ook voor triatlonrijders», aldus Deckx.

Het idee lijkt alvast aan te slaan. Eind maart vorig jaar stelde Deckx het prototype van D-Fix voor in een Youtube filmpje. Dat is ondertussen al bijna 220.000 keer bekeken, en naar eigen zeggen krijgt de Antwerpenaar nog dagelijks reacties van mensen wereldwijd. Zelfs van liefhebbers uit Japan, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. «Er is duidelijk nood aan een versimpeling van het monteren van een fiets», stelt Deckx vast.

Ondanks de grote vraag, is D-Fix nog niet in productie en dus nog niet te koop. Ik ben momenteel nog aan het onderhandelen met investeerders, en ik denk er aan om via Indiegogo een crowdfundingcampagne op te starten. Een productie komt er dus zeker en vast», besluit Deckx.

 (ldc)