Tekening van Hergé geveild voor 453.000 euro

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op een veiling zaterdag bij Sotheby's in Parijs heeft een tekening van Hergé -een omslag van de wekelijkse bijlage "Le Petit Vingtieme"- 453.000 euro opgebracht. Dat was binnen de verwachtingen: er werd uitgegaan van een verkoopprijs van 450.000 à 480.000 euro. Ook het werk van andere Belgische striptekenaars, zoals Franquin, Schuiten, Frank Pé, Peyo en Midam, werd geveild. De totale opbrengst van bijna 300 werken lag op 3,822 miljoen euro, kosten inbegrepen.

Hergé was de absolute kampioen, met één lot dat meer dan 450.000 euro opbracht, kosten inbegrepen. Het ging om de cover van "Le Petit Vingtième", de wekelijkse jeugdbijlage bij de krant Le Vingtième Siecle. Het betreft het nummer 49, dat verscheen op 15 december 1938, ter ere van de tiende verjaardag van de stripbijlage. De tekening is in Chinese inkt en witte verf en toont de belangrijkste strippersonages van Hergé, zoals Kuifje, Quick en Flupke, maar ook Jo, Suus en Jokko (de aap).

Op de achterkant staat een proeftekening van het Kuifje-tijdschrift dat in september 1951 verscheen. In december van vorig jaar werd nog meer dan een half miljoen euro betaald voor een cover van "Le Petit Vingtième" met "De Scepter van Ottokar". Het ging toen om een wereldrecord voor Hergé. Alles samen brachten de werken van Hergé zaterdag 1,2 miljoen euro op. Er werden ook enkele wereldrecords gebroken, van de Amerikaanse cartoonisten Milton Caniff en Will Eisner.

Bron: Belga