259 miljard euro op spaarboekjes

In januari 2015 stond er 259,5 miljard euro op de Belgische spaarboekjes, een nieuw record. Volgens Febelfin verkiezen Belgen het spaarboekje omdat ze hun geld graag beschikbaar hebben.

Het bedrag van 259,5 miljard euro is het hoogste bedrag dat ooit op de spaarboekjes stond, zo bevestigt de Belgische bankenfederatie Febelfin. Het totaalbedrag dat alle Belgen samen sparen groeit jaar na jaar. Ter vergelijking: in januari 2014 was het nog 251 miljard euro. Het groeipercentage is de laatste jaren wel afgenomen. Het totaalbedrag groeit met andere woorden minder snel.

Lange termijn

De Belgische spaarijver is enigszins verbazingweekend aangezien de spaarrente historisch laag is. Ook de opbrengst van langetermijnspaarproducten zoals staatsbons is momenteel echter vrij laag, legt Isabelle Marchand van Febelfin uit. En aandelen brengen dan weer meer risico met zich mee. «Bovendien verkiezen mensen waarschijnlijk om hun geld beschikbaar te hebben. Veel Belgen zijn blijkbaar niet snel geneigd hun spaargeld voor langere termijn vast te leggen. Daar kunnen ook redenen voor zijn, zoals het sparen voor een auto.»

Het ziet er niet naar uit dat de rente in de nabije toekomst weer stijgt. De spaarrente is immers gelinkt aan de ECB-rent. «De Europese Centrale Bank wil sparen ontraden en mensen aanzetten om te investeren door de rente laag te houden», legt Marchand uit. «Het ziet er niet naar uit dat de ECB die rente snel weer zal verhogen.» Aangezien de spaarrente wel nog hoger is dan de -eveneens zeer lage- inflatie, verliest het geld op de spaarboekjes zijn waarde niet.

Jelle Mampaey