Wetenschappers leggen uit wat er zal gebeuren tijdens een zombie-invasie

Als de zombie-apocalyps er is dan ben je maar beter goed voorbereid. Dankzij Alex Alemi, Matthew Bierbaum, Christopher Myers en James Sethna, wetenschappers aan de Cornell University, weten we precies wat we moeten doen als de eerste zombie bijt.

De wetenschappers, geïnspireerd door World War Z, onderzochten met nauwkeurigheid hoe een invasie van zombies eruit zou zien in de Verenigde Staten.  Met behulp van SIR (susceptible, infected and resistant), een model dat gebruikt wordt door virologen om te bepalen hoe snel een bepaalde ziekte zich zou verspreiden, ontwikkelde het team een zombiesimulator die precies berekent hoe snel de zombies het land zouden domineren.

De wetenschappers gebruikten gegevens uit films als Shaun of the Dead om enkele variabelen te bepalen die de progressie van de zombies zouden beïnvloeden. Toen ze de variabelen (wandelsnelheid van zombies, aantal slachtoffers per dag en hoeveel er gebeten worden) creëerden ze simulaties om te laten zien hoe snel zombies het land zouden overspoelen.

the-walking-dead-season-4-farmer-rick

Het klinkt belachelijk, maar hun methode is wetenschappelijk verantwoord en, in zekere zin, nuttig voor de studie van nieuwe ziekten.

“Zombie invasies simuleren neemt je mee door een aantal technieken die worden gebruikt om de progressie van echte ziekten te berekenen, zij het in een leukere context,” zei Alemi. “Elke mogelijke interactie – zombie bijt mens, mens doodt zombie, zombie beweegt – wordt behandeld zoals radioactief verval, met een halfwaardetijd die afhankelijk is van een aantal parameters. We hebben geprobeerd om te berekenen hoelang het zou duren voor al deze interacties om plaats te vinden, waarbij complicaties ontstaan omdat één gebeurtenis een invloed kan hebben op de snelheid waarmee alle andere dingen gebeuren.”

Het team stelde vast dat de veiligste plekken de minst dichtbevolkte plaatsen in de VS zijn zoals de Rocky Moutains want als er minder mensen zijn, kunnen er minder gebeten worden en dat betekent dat er minder zombies zijn.

Je kan hier zelf spelen met de interactieve map. De link werkt uitsluitend op Google Chrome en Firefox.