De ene plant is de andere niet

Een huiskamer zonder planten is zoals een café zonder bier: ongezellig, karakterloos en een tikkeltje vreemd. Planten geven je living niet alleen een gezonde, groene toets, ze zorgen ook voor een heerlijk gezuiverde lucht en een frisse uitstraling. Ben je niet bepaald gezegend met groene vingers, maar wil je toch een beetje passief leven in huis? Tuingoeroe Bartel Van Riet snoeit jouw plantenambities op maat. «Planten maken tegenwoordig ook deel uit van het interieur», zo steekt de knapste tuinman van Vlaanderen van wal, «ze zijn het investeren dubbel en dik waard.»

 

MW005_bartel-van-riet_11. De Sanseveria

«De Sanseveria is de kamerplant bij uitstek. De meeste mensen hebben de neiging om ze ofwel teveel, ofwel te weinig water te geven. In het eerste geval verzuipt de plant, in het tweede geval droogt ze volledig uit. Maar de Sanseveria weet zelfs in de meest erbarmelijke omstandigheden te overleven.»

 

 

MW005_bartel-van-riet_22. De varen
Het zuiverend effect
«Planten zijn ideale luchtverfrissers. Varens een zuiverend effect.» Kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof, verbeteren de luchtvochtigheid en treden op als natuurlijke luchtverfrissers die onfrisse geuren uit de lucht filteren.

 

 

MW005_bartel-van-riet_33. De decoratieve takken
De robuuste eyecatcher
«Creatieve zieltjes die graag eens iets anders willen, kunnen bijvoorbeeld aan de slag met constructies van droge takken, die je vrolijk opfleurt met groene accenten. De mogelijkheden zijn eindeloos. De takken zelf haal je gewoon in het bos, maar let op dat je enkel droge takken meeneemt. Anders loop je het risico dat je zelfgemaakte constructie gaat rotten. En dat kan niet de bedoeling zijn.»

 

MW005_bartel-van-riet_44. De orchidee
De tropische toets in de badkamer
«De Orchidee is zonder enige twijfel één van de populairste kamerplanten met bloemen. Het enige nadeel is dat ze deze bloemen na een paar maanden verliezen. Dit probleem kun je gemakkelijk oplossen door je Orchidee een tijdje in je warme, vochtige badkamer te parkeren. Oorspronkelijk komt deze kamerplant uit de tropen. Een paar dagen badkamer is dus een soort wellness voor deze plant.»

 

MW005_bartel-van-riet_55. Palmplanten
Het pronkstuk van het seizoen
«Planten maken tegenwoordig deel uit van het interieur. In plaats van te investeren in een heuse verzameling kleine potten, geven de mensen hun geld liever aan één of twee pronkstukken die de huiskamer een fleurige boost geven. Denk bijvoorbeeld aan een statige cactus die mooi uitkomt naast een designlamp. Ook de prachtige Palmplanten doen opnieuw hun intrede.»

 

MW005_bartel-van-riet_66. De appelsienboom
Het hele jaar door plezier
«Appelsien-, limoen- of citroenplanten zijn erg dankbaar. Het hele jaar door verrassen ze hun eigenaar met bloemen, vruchten en een rijk bladerdek. Ze ogen leuk, ruiken heerlijk én je kan op de koop toe je eigen vruchten oogsten. Drie vliegen in één klap!»

 

 

MW005_bartel-van-riet_77. De aquacultuurverzameling
De droom van elke verstrooide ziel
«Als je geen zin hebt om je teveel zorgen te maken over je planten, ga dan voor exemplaren die gekweekt zijn in een aquacultuur. De plant staat op een bodem van korrels, met onderaan een waterreservoir. Op die manier beslist je plant zelf om de wortels in het water te laten hangen wanneer het nodig. Zo zal het nooit teveel of te weinig water binnen krijgen.»

 

MW005_bartel-van-riet_88. De kruidentuin
De groeiende trots van de kok
«Tegenwoordig is het poepsimpel om binnenshuis je eigen kruidentuin te kweken. En het leuke aan kruiden is dat je ze praktisch overal kan neerpoten. Maar probeer alsjeblieft niet om die slappe kruidenplantjes uit de supermarkt te bewaren. Dat is gedoemd om te mislukken. Planten uit de supermarkt zijn overkweekt en zingen het nooit lang uit. Je pakt de zaken beter meteen goed aan door stevig gewortelde kruidenpotten in een degelijke plantenzaak te kopen. Dan zit je altijd goed.»

Door Mare Hotterbeekx