Zwitsers horlogemerk lanceert smartwatch met klassieke look

Bij een evenement donderdagavond kondigden de Zwitserse horlogemakers Frederique Constant, Mondaine en Alpina de MMT Horological SmartWatch aan. De bedoeling is om de kloof tussen de traditionele quartz horloges en de modernere ‘smartwatches’ van de toekomst te overbruggen. De eerste Zwitserse ‘smartwatch’-horloges zullen vanaf mei 2015 beschikbaar zijn.

Horlogemakers Frederique Constant, Mondaine en Alpina bouwden samen een nieuw horloge. Het uurwerk ziet er traditioneel uit, maar de zogenoemde Horological Smartwatch is in feite een fitnesstracker die verborgen is achter de wijzerplaat van een kwartshorloge.

Het nieuwe horloge bevat sensoren en moderne software. Samen onthulden ze drie nieuwe luxe horloges. Alle drie met verschillende stijlen en afwerkingen. Maar ze bevatten wel dezelfde functies. Ze houden je beweging en slaap bij met behulp van sensors, net zoals een fitness-tracker doet.

De horloges zijn niet zoals de typische smartwatches die we vandaag kennen. Allemaal hebben ze traditionele ontwerpen met een klassiek horloge gezicht (geen LED’s hier) maar ze hebben wel slimme subtiele functies. Het Frederique Constant model volgt je bewegingen en slaap met een kleine analoge wijzerplaat ingebouwd in de traditionele wijzerplaat. De Alpina en Mondaine horloges hebben vergelijkbare functies, met verschillende ontwerpen.

Net als andere ‘smartwatches’, kan je deze nieuwe horloges aansluiten op je telefoon. Ze werken voor zowel Android of iOS, met een app en Bluetooth. Een groot pluspunt is dat deze nieuwe horloges ook allemaal batterijen hebben van lange levensduur. Ze zouden veel langer meegaan dan andere ‘smartwatches’. Dat komt omdat de schermen van de horloges geen meldingen of inkomende gesprekken kunnen laten zien, wat de levensduur van de batterij aanzienlijk spaart. Maar wat dan weer een minpunt is dat deze nieuwe horloges ook aanzienlijk duurder zijn dan de huidige smartwatches. De goedkoopste versie kost rond de 500 euro en de duurste kan tot meer dan 1.000 euro kosten.