Zweedse fjord krijgt reanimatie met zuurstof

door
Hans
Leestijd 2 min.

Meer en meer water op aarde heeft te kampen met een zuurstoftekort. Een Deens en Zweeds onderzoeksteam denkt daarvoor een oplossing gevonden te hebben. Ze installeerden verschillende pompen in de Zweedse Byfjord fjord dat met een zuurstof tekort kampt. Hier werd zuurstofrijk water in gepompt afkomstig van het Kattegat, een zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken.

Het experiment waarbij oppervlaktewater naar beneden werd gepompt, bleek al snel een succes. Al snel kwamen op zuurstof levende organismen terug in de diepere wateren van de fjord.

Het tekort aan zuurstof is vaak het grootste probleem voor diepe waters. Zowel grote oceanen als kleine fjorden worden beïnvloed. Klimaatmodellen voorspellen een toename van dit probleem in de toekomst. Zuurstof en dus leven terug naar deze wateren te brengen is een enorme taak. Maar misschien is het mogelijk, althans volgens dit proefproject in de Zweedse Byfjord.

"Onze Zweedse collega's hadden het idee om met een pomp het zuurstofrijke water te mixen met de diepere lagen van het water waar er een zuurstoftekort is," zegt Michael Forth, assistent aan het instituut van biologie aan de universiteit van het Zuid-Denemarken. "Bacteriën die zuurstof verbranden, waren er nauwelijks nog te vinden. Waarschijnlijk dringt de zuurstof door de opwarming van de aarde moeilijker door tot het diepe water." Het water in de dieptes van de fjord mengt zich daarnaast nauwelijks met oppervlaktewater dat wordt aangevoerd door de zee en een rivier.

Het experiment is ontstaan uit nieuwsgierigheid. De Zweedse en Deense wetenschappers vroegen zich af of dergelijke waterpompen de vegetatie zou kunnen ondersteunen en versterken. In de toekomst kan deze benadering worden gebruikt om de waterkwaliteit te verhogen in de Baltische Zee, die ook kampt met een zuurstoftekort.

De pomp werd gedurende meerdere periodes gebruikt tussen 2010 en 2013. Tot zo'n 35 meter onder het wateroppervlak kon de pomp zuurstofrijk water toevoeren.

Vanaf het begin was het experiment een groot succes. "Toen de pompen net aan stonden, konden we al zien dat sommige op zuurstof levende bacteriën terugkeerden in de diepere wateren van de fjord", verklaart hoofdonderzoeker Michael Forth van de Universiteit van Zuid-Denemarken. "In een latere fase zagen we dat de complete waterpartij er gezonder begon uit te zien. Dat bewijst dat het experiment is geslaagd", besluit Forth.