Tien dingen die je nog niet wist over ‘Game of Thrones’

Nog minder dan vijftig nachtjes slapen totdat het vijfde seizoen van Game of Thrones eindelijk van start gaat! Voor wie zich daar helemaal op wil voorbereiden is er goed nieuws: sinds vorige week is zowel seizoen vier als een box met alle seizoenen verkrijgbaar op dvd en Blu-ray. Als dat nog niet volstaat, geven we je hieronder nog eens tien weetjes mee over deze razend populaire serie. Zo ben je zeker helemaal klaar wanneer het epische verhaal zich voortzet op 12 april.

Opgelet, deze weetjes kunnen spoilers bevatten!

  1. 70 Shades of Hodor

De woordenschat van Hodor is op zijn minst beperkt te noemen. De reus die met Brann naar het noorden trekt, communiceert enkel door zijn eigen naam uit te spreken. Een luizenleven voor een acteur, zou je denken maar Kristian Nairn maakt er toch werk van. In een interview met Vulture gaf hij toe dat er zo’n zeventig manieren zijn om Hodor uit te spreken. Zo is er “boze Hodor, blije Hodor, verdrietige Hodor, bange Hodor, nieuwsgierige Hodor, verlegen Hodor, schaapachtige Hodor… en zelfs naakte Hodor”, volgens de acteur. Nairn voegde er nog aan toe dat hij de rol nog lang niet beu is.

  1. Nieuwe namen

De populariteit van Game of Thrones heeft ervoor gezorgd dat enkele nieuwe namen de kop opsteken. In de Verenigde Staten was Arya tussen 2011 en 2012 de sterkste stijger bij de meisjesnamen. In Vlaanderen kregen al 37 meisjes deze naam. Vreemder is dat Khaleesi ook een meisjesnaam geworden is. In de serie is dat zelfs geen naam, maar de titel van Daenerys Targaryen nadat ze trouwde mat Khal Drogo, de leider van de Dothraki. Maar liefst 146 meisjes in de Verenigde Staten dragen de naam Khaleesi. Ter vergelijking, in Vlaanderen zijn er ‘slechts’ zeven Khaleesi’s.

  1. Het zit in de familie

In de cast van Game of Thrones passeerden al heel wat bekende acteurs, zoals Charles Dance of Sean Bean. Een aantal acteurs, die voor de serie net iets minder bekend waren, hebben wel bekende familieleden. Zo is Oona Chaplin, die Talisa Maegyr (de vrouw van Robb Stark) speelde, de kleindochter van Charlie Chaplin. Viserys Targaryen werd vertolkt door Harry Lloyd, de achter-achter-achterkleinzoon van schrijver Charles Dickens. Alfie Allen, die Theon Greyjoy voor zijn rekening neemt, is dan weer het kleine broertje van zangeres Lily Allen.

  1. Presidentiële cameo

bush

De Verenigde Staten hadden met Ronald Reagan al een president met een verleden als acteur, maar wist je dat George W Bush een verschijning maakt in Game of Thrones?  De president zelf kwam niet in beeld, maar een namaakhoofd van hem was gespiest in King’s Landing en verscheen duidelijk in beeld. Dat was geen politiek statement van de makers, maar eerder gemakzucht. Ze hadden hoofden nodig als rekwisieten en dat van Bush hergebruiken was goedkoper en gemakkelijker dan een nieuw hoofd te maken.

  1. Joffrey zien we niet meer terug

Jack Gleeson, de acteur achter de hatelijke King Joffrey, liet aan Entertainment Weekly weten dat hij stopt met acteren op het moment dat zijn rol in Game of Thrones ten einde komt. De 21-jarige Gleeson acteert al sinds hij acht was en geniet er niet meer van. Acteren was voor hem een hobby, die nu uit de hand is gelopen. Hij wil zich liever terug toeleggen op zijn academische carrière.

  1.  Een grote gummibeer

In het eerste seizoen moest Daenerys Targaryen tijdens een ritueel een paardenhart oppeuzelen. In plaats van echt paardenhart kreeg Emily Clarke er eentje dat gemaakt was uit anderhalve kilogram gummibeertjes. De crew verzekerde haar dat het ook naar gummibeertjes zou smaken, maar ze proefde eerder bleekmiddel. Clarke vond het in ieder geval gemakkelijk om de walging over te brengen.

  1. Hoofdpijn

Op het einde van seizoen vier neemt Oberyn Martell, ofwel ‘the Viper’, het op tegen Gregor Clegane, ook wel ‘the Mountain’, in een epische strijd. The Viper lijkt te winnen, maar The Mountain krijgt hem uiteindelijk op de grond en verbreizelt de schedel van zijn tegenstander met zijn blote handen. Een stevige krachttoer! Time onderzocht of dat in de echte wereld ook mogelijk is. Zij berekenden dat je zo’n 2300 Newtons aan kracht nodig hebt om een schedel zo te verpulveren. Zij schatten dat een beer van een kerel als the Mountain zoveel kracht kan opwekken. Als je weet dat Hafþór Julius Björnsson, de acteur achter Gregor Clegane, een boomstam van 640 kilogram kan dragen, lijkt het niet eens zo onwaarschijnlijk.

  1. Een nieuwe taal

Net als Lord of the Rings met Elvish en Star Trek met Klingon, heeft ook Game of Thrones een eigen taal. Speciaal voor de tv-show werd de linguïst David J. Peterson gevraagd om het Dotrakhi te ontwikkelen. Uiteindelijke creëerde hij een taal met meer dan 3.000 woorden. Dotrakhi sloeg aan bij het publiek en werd zelfs gebruikt in The Office, die door het gebruik meteen een nieuwe taalvorm uitvonden.

  1. Parking Winterfell

Game of Thrones kent heel wat prachtige filmlocaties. King’s Landing wordt bijvoorbeeld opgenomen in Malta en Kroatië. Alles wat zich ten noorden van de muur afspeelt, wordt dan weer gefilmd in Ijsland en de verhaallijn rond Daenerys wordt op locatie geschoten in Marokko. Iets minder spectaculair is de locatie van Winterfell, de thuisbasis van de familie Stark. Winterfell is een set, die uit elkaar gehaald wordt als er niet gefilmd wordt. Als er wel opnames zijn, staat die set op een terrein dat normaal gezien een parkeerplaats is.

10. Het einde

Het vijfde seizoen, dat in april begint, zal zich baseren op de boeken A Feast for Crows en A Dance with Dragons. Als de tv-serie de verhaallijnen in deze twee boeken uitput, zit die zonder bronmateriaal. De twee laatste boeken in reeks zijn immers nog niet klaar. George R.R. Martin schrijft ondertussen verder aan The Winds of Winter maar dat boek zal waarschijnlijk niet tijdig klaar zijn om seizoen zes in 2016 te kunnen brengen. Bovendien moet Martin nadien nog het laatste boek schrijven en hij is op zijn 66ste natuurlijk niet meer van de jongste. George R.R. Martin heeft daarom het einde van zijn boekenreeks al onthuld aan DB Weiss en David Benioff, de producers van Game of Thrones. Als Martin overlijdt, dan weten de producers hoe de serie moet eindigen.

De eerste vier seizoenen van Game of Thrones liggen nu in de winkel op dvd en Blu-ray.

GOT S4_DVD NLFR DIGIPACK_3D