Winden bij een zwart gat hebben de energie van een triljoen zonnen

Als je dacht dat de winterwind sterk was, dan heb je nog niet over dit gehoord. NASA zegt dat uit nieuwe metingen van een aantal ruimtetelescopen blijkt dat de wind rond het zwarte gat PDS 456 een windkracht heeft van een derde van de snelheid van het licht en het zwarte gat geeft meer energie dan een triljoen zonnen samen.

De metingen bevestigen de ultrasnelle winden uit het zwarte gat, wat in dit geval de kern is van een super helder hemellichaam dat een quasar wordt genoemd, die in alle richtingen blazen. De winden en de geïoniseerde atomen die ze dragen, zijn zo krachtig dat ze nieuwe sterren ervan weerhouden zich te vormen in het sterrenstelsel.

“Nu weten we dat de wind van een quasar verantwoordelijk is voor het aanzienlijke massaverlies in een sterrenstelsel. Er kan namelijk geen gas geleverd worden dat nodig is als brandstof om sterren te vormen,” zei Dr Emanuele Nardini, de hoofdauteur van de nieuwe paper over het onderzoek, in een verklaring.

“Het is een prachtige observatie,” zei Dr Jenny E. Greene, een astrofysicus van de Princeton University, aan National Geographic. PDS 456  ligt op meer dan 2 miljard lichtjaren van de Aarde. De metingen werden door de Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuStar) van NASA en de XMM-Newton van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gemaakt.