Partydrugs bij jongeren steeds populairder

Jongeren gebruiken meer en meer drugs en dat is alarmerend voor de maatschappij. Ook vinden jongeren in de leeftijden van 16 tot 24 jaar het steeds normaler om partydrugs zoals xtc te gebruiken als ze uitgaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Trimbos-instituut. Volgens het instituut worden de risico’s van de partydrugs steeds groter.

Het gebruik van drugs is van alle tijden en alle werelddelen. Elk continent heeft zijn wel zijn soort maar niks is zo wijdverspreid en artificieel als ‘partydrugs’. Volgens het Trimbos-instituut zijn er per generatie grote verschillen. Van de jongeren die regelmatig een feestje of club bezoeken, gebruikt 60 procent xtc. Andere uitgaansdrugs die bij de jeugd veel worden gebruikt zijn speed, GHB, ketamine en cocaïne. Naast cannabis en alcohol. Tijdens de zomermaanden piekt het drugsgebruik. Bij grote festivals (3.000 bezoekers of meer) is er een hoge toename van drugs. Vergeleken met dertig jaar geleden is het aantal vervijfvoudigd.

Het Trimbos-instituut ondervroeg jongeren en vroeg zich af wat hen ertoe aanzet om zich hieraan over te geven. Voor jongeren is het consumeren van drugs een manier om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk en om het volwassen worden uit te stellen, blijkt uit de ondervraging. Dat is vaak de reden om pillen te slikken tijdens het uitgaan. Het geeft jongeren een illusie dat ze vrij zijn. Ook zeggen ze dat de drempel om deze middelen te gebruiken lager is geworden door sociale media en internet.

Het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen ervan blijft relatief beperkt, maar de maatschappelijke en persoonlijke impact is desalniettemin groot omdat het aantal gebruikers groeit. In het uitgaansleven van grote steden is het gebruik van xtc favoriet. Ruim 55 procent van de feestvierders neemt de drug wel eens. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. De prijs van de drugs is ook gezakt wat het toegankelijk maakt voor een grotere markt. De laatste jaren neemt het aantal festivalgangers dat op de EHBO belandt na xtc-gebruik ook sterk toe. Dat percentage steeg van 39 procent in 2009 tot 62 procent in 2013.

De Nederlandse Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vindt het zorgelijk dat drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan normaal is geworden. ‘Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe.’

Van Rijn vroeg het instituut vorig jaar om onderzoek te doen na signalen dat het drugsgebruik om een andere aanpak vraagt. ‘We kunnen niet achter elke gebruiker een politieagent of hulpverlener zetten. Prik de ballon door als iemand in je omgeving luchtig doet over een pilletje.’