Nog 1 Belg in de running voor permanent verblijf op Mars

De 42-jarige Antwerpenaar Bradley is de enige Belg die nog in de running is voor een enkele trip naar de planeet Mars. Er blijven nog 100 kandidaten over, 50 mannen en 50 vrouwen, voor het Nederlandse project Mars One, dat een ruimtekolonie wil vestigen op de rode planeet. De meerderheid van de deelnemers komen uit de Verenigde Staten, 31 komen uit Europa, 16 uit Aziê, 7 uit Afrika en 7 uit Oceanië.

Bradley uit Antwerpen praat in zijn persoonlijke video tegen zijn moeder: ‘Hallo mama, ik weet dat je teleurgesteld bent dat ik naar Mars vertrek. Ik zal geen professionele acteur worden en je gelooft ook dat ik nooit een man zal vinden.’, hij voegt er al lachend nog aan toe, ‘Sommige mensen denken dat men homoseksuelen beter naar een andere planeet stuurt, misschien is dit wel dé manier om dat idee mogelijk te maken.’ De psycholoog van opleiding is altijd al geïnteresseerd geweest in astrofysica.

De overgebleven kandidaten zullen in een volgende fase zes groepjes van vier personen vormen. Hierna starten ze met een opleiding en fysieke testen. De 40 ‘gelukkigen’ die de laatste selectieronde overleven, krijgen hierna een opleiding gedurende acht jaar. Die opleiding zal in de vorm van een reality show worden uitgezonden. De kijkers kunnen dan stemmen voor de uiteindelijke vier uitverkorenen in 2025.

De kosten van de eerste reis naar Mars worden geschat op 5,4 miljard euro, die hopen de organisatoren te betalen met het geld dat de show zal  opbrengen. De missie hoopt om elke twee jaar een groep van vier personen te sturen. Tot ze in 2045 een kolonie van 40 mensen hebben. Televisieproducent Endemol, bekend van Big Brother, zal de productie voor zijn rekening nemen.

Oorspronkelijk schreven 200.000 mensen zich in voor de reis naar Mars. Kandidaten die niet werden geselecteerd kunnen zich terug aanmelden in 2015 als reservekandidaat.