Facebook zal alle foto’s van jou taggen of je dat nu wil of niet

De gezichtsherkenning van Facebook wordt steeds beter. Als je foto’s geüpload hebt op het sociale netwerk zal je al wel gemerkt hebben dat Facebook goed kan gissen wie van je vrienden er op de foto staat.

De gezichtsherkenningstechnologie van Facebook wordt aangedreven door een Israëlisch bedrijf dat in 2012 werd overgenomen genaamd face.com. Facebook is eigenaar van de grootste opslagplaats van persoonlijke foto’s in de wereld dus het is geen verrassing dat het netwerk wil weten wie er op al die foto’s staat.

Ondertussen heeft de intelligentie van de gezichtsherkenningstechnologie griezelige vormen aangenomen. Volgens een nieuw rapport van Science Magazine presteert het algoritme DeepFace al net zo goed als een mens in het herkennen van gezichten.

DeepFace identificeert en labelt automatisch individuen in foto’s waarop meerdere mensen staan. Yann LeCun, de AI onderzoeker van Facebook zei dat gebruikers een waarschuwing zullen krijgen wanneer ze herkent worden op een foto. “Facebook zal vragen of je getagd . Wil je dat niet dan kun je kiezen om je gezicht te laten vervagen zodat je onherkenbaar wordt. Doe je dat niet, dan word je automatisch getagd,” zei LeCun.

De technologie werkt zo accuraat dat mensen die op foto’s staan van festivals of betogingen ook herkend en getagd zullen worden. DeepFace zal in staat zijn om de 400 miljoen foto’s die dagelijks door gebruikers op het platform worden gezet, te behandelen.

Update:

Facebook meldt in een reactie dat in de Europese Unie (en dus ook in België) Facebook geen gebruik maakt van Tag Suggest. Het bedrijf maakt ook geen gebruik van templates van het gezicht van een persoon om vrienden te helpen hem/haar te identificeren. In de Verenigde Staten kunnen gebruikers wel gebruik maken van Tag Suggest.