7500 jaar oude tweeling ontdekt

Als een bevalling vandaag de dag nog kan mislopen, beeld je dan in hoe moeilijk het 8000 jaar geleden moet geweest zijn, lang voordat de moderne geneeskunde bestond. De skeletten van een Siberische moeder uit de Steentijd en haar nieuwgeboren tweeling werden dichtbij het Baikal meer gevonden. Dit zijn de oudste skeletten van een moeder die tijdens de bevalling sterft.

De archeologe Dr. Angela Lieverse, van de universiteit van Saskatchewan in Canada, ontdekte begin dit jaar de tweeling. De skeletten zouden tussen de 7,630 en 7,725 jaar oud zijn. Ze vond duplicaten van kleine botten waarvan het onmogelijk is dat een mens er twee heeft. Zo wist ze dat ze met een tweeling te maken had, zegt ze. “De familie en haar gemeenschap wisten waarschijnlijk niet dat het om een tweeling ging, omdat er nog eentje in de buik zat.” De prehistorische begraafplaats, waar momenteel 101 lichamen gevonden zijn, ligt dichtbij Irkutsk, ten noorden van het Baikal meer.

De ontdekking is opmerkelijk. Alhoewel archeologen er wel van uitgingen dat er tweelingen bestonden in de prehistorie hadden ze nooit een bewijs. De fameuze begraafplaats, Lokomotiv, had in 1995 al een ontdekking in petto. Toen werden er geen overblijfselen gevonden van een mens, maar van een wolf. Die werd duizenden kilometers van zijn natuurlijke habitat gevonden, met persoonlijke grafgiften. Een hond kreeg soms een graf. Dat die eer ook een wolf toekwam was wel ongebruikelijk.