Te veel joggen even slecht als niet bewegen

Uit Deens onderzoek blijkt dat te veel joggen even slecht is als niets doen. Dat meldt het vakblad Journal of the American College of Cardiology. Lopers die met een constante snelheid 2,5 uur lopen of minder, hebben het minste kans om te sterven. Wie langer loop of helemaal niet, maakt meer kans op vroegtijdige dood. Uit een enquête, die de ondervraagden invulden, bleek het ideale tempo gelijk aan 8 km/uur en je loopt best maar drie keer in de week.

‘Je hoeft niet zoveel te doen om een gezonde levensstijl te hanteren’, aldus Jacob Marott, een onderzoeker van het Frederiksberg ziekenhuis in Kopenhagen. ‘Het is ook niet nodig om zoveel te sporten. Nergens is er een limiet bekend omtrent het te veel aan sporten, maar misschien is er dus wel één.’

Er is geen verklaring voor de stijging van het sterftecijfer bij het te veel lopen. De wetenschappers zijn wel van mening dat er een link is met de veranderingen van het hart. ‘Als je doel is om om je kans op sterven te verlagen en je levensverwachting te verbeteren, kan je best een paar keer minder gaan lopen. Meer is onnodig en kan dus zelfs gevaarlijk zijn.’ luidt het verder.