Astrofysicus wil als eerste vrouw bevallen op Mars

We hebben nog geen voet op Mars gezet, maar een Britse vrouw is al kandidate om als eerste vrouw te bevallen op de rode planeet. Maggie Lieu, doctoraatsstudente in de astrofysica aan de Universiteit van Birmingham, is een van de 600 mensen die in aanmerking komen voor het Mars One project waarbij men hoopt een permanente kolonie op Mars te stichten in 2025.

Als Lieu gekozen wordt tot de groep van 39 mensen die daadwerkelijk zullen trainen voor de reis naar Mars, dan plant ze om de kolonie zo snel mogelijk uit te breiden. “Om een echte kolonie te stichten, hebben we kinderen nodig op Mars,” zei ze aan The Mirror. “Het zou een uitdaging zijn, want er heeft nog niemand onderzoek gedaan naar een bevalling in een omgeving met lage zwaartekracht. Ik denk ook dat het best grappig zou zijn, omdat het kind officieel het eerste Marsmannetje zou zijn.”

n-MAGGIE-LIEU-large

Op Mars is er een grote kans op honger en uitdroging en er zijn dodelijke stralingsniveaus. De temperatuur kan ’s nachts ook zakken tot -60°C. Kortom, de omstandigheden zijn niet echt ideaal voor een baby, maar toch maakt Lieu zich geen zorgen. “Het zal niet veel anders zijn dan sommige levensomstandigheden waar mensen op Aarde in moeten leven,” zei ze.

Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste vier mensen in 2024 naar Mars gestuurd worden waarna er om de twee jaar vier meer volgen. Lieu zal een decennium lang veel moeten leren over geneeskunde, landbouw, elektronica en loodgieterij als ze naar Mars wil.

Bovendien zal ze ook een man moeten vinden voor haar kind en aangezien er maar 40 mannen naar Mars worden gestuurd, is het aanbod eerder schaars, maar dat ziet ze niet echt als een probleem. “We worden geïsoleerd van de rest van de wereld en ik zal dus veel tijd hebben om de ideale kandidaat te zoeken,” besloot ze.