Zeven tips voor een georganiseerd leven

Er is altijd die ene vriend of kennis die zijn leven optimaal heeft georganiseerd. Hij is ook altijd op tijd, heeft zijn werk op voorhand al af en vindt alles terug op de juiste plek. In plaats van deze persoon te haten, zou je je ook kunnen afvragen hoe je van deze persoon kan leren. Als je je altijd al hebt afgevraagd hoe mensen een georganiseerd leven kunnen hebben moet je zeker verder lezen. Hier kom je te weten welke tips zo’n leven mogelijk maken.

“Georganiseerde mensen zijn niet zo geboren, maar gemaakt, dus jij kan het ook! ” zegt John Trosko, stichter van Organizing LA, een bedrijf dat gespecialiseerd is in organisatie en advies geeft aan externe bedrijven. “De mensen die een georganiseerd leven hebben gebruiken een verscheidenheid aan methodes om hun doelen en prioriteiten te bereiken in hun leven.”

“Hun methodieken worden gewoontes,” zegt Trosko.

Hier volgen zeven goede gewoontes van hoe een georganiseerd mens zijn leven in goede banen kan leiden.

1) Gebruik hulpmiddelen

Van keukentimers tot hun smartphone apps met pop-up timers. Mensen met een duidelijk programma vinden hulpmiddelen die hen kunnen helpen om het meeste uit hun dag, week of jaar te halen. Ze verspreiden hun werk over kleinere opdrachten en nemen kleine, rustgevende pauze’s tussendoor. Dit bevordert de productiviteit.

2) Bepaal je prioriteiten

In plaats van in het wilde weg allerlei zaken te plannen, moet je voor jezelf bepalen wat je belangrijk en noodzakelijk vindt. Die dingen moet je eerst doen.

3) Minder spullen betekent minder organisatie

De gouden regel bij het organiseren is om zo weinig mogelijk te moeten organiseren. Je moet je professionele en persoonlijke missies bepalen en de rest verwijderen. Het organiseren zal nooit verdwijnen, maar zo is het tenminste overzichtelijk.

4) Kies voor simpele oplossingen

Wanneer systemen te complex worden, blijven ze ongebruikt. Volgens Trosko gebruiken georganiseerde mensen simpele hulpmiddelen om hun taak te vergemakkelijken. Simpel is het makkelijkst!

5) Blijf aan jezelf werken

Een gestructureerd leven heeft nood aan een ijzeren discipline met een hoge regelmaat. Elke dag hier enkele minuten bij stilstaan volstaat, het zal alles terug op zijn poten laten vallen. Elke dag de spullen op zijn plaats zetten zorgt voor interne rust en bespaart je heel wat opruimwerk. ‘Even later’ is niet meer aan de orde!

6) De sleutel is de verandering

Wie mee wil met zijn tijd, en alles op een rijtje wilt hebben moet ook op de juiste momenten de oude papieren vernieuwen met de nieuwe. Je lade uitruimen en de afgewerkte projecten opbergen is een manier. Je wilt niet in een huis leven dat uitpuilt van de rommel.

7) Projecteer jezelf in de toekomst

Leef in het nu, en bereid je voor op de toekomst. Zorg ervoor dat je nu dingen doet die je in de toekomst zullen verblijden. Plan je kalender in functie van de afspraken. Stel jezelf altijd de vraag: “Wat kan ik hiervoor en hierna doen zodat ik efficiënter kan werken?”