Frankrijk, meer dan lavendel en zonnebloemen

Sinds mensenheugenis is Frankrijk één van de meest populaire vakantiebestemmingen bij de Belgen en dat is natuurlijk niet zonder reden. “Leven als God in Frankrijk” is misschien een cliché, maar ons zuidelijke buurland heeft zo veel te bieden dat er heel wat waarheid achter die uitspraak schuilt. Van de verlaten rotskusten van Bretagne tot de de parelwitte stranden aan de Middellandse Zee, elke regio van dit magnifieke land heeft zo zijn eigen unieke charme. Bovendien zijn de uitstekende kazen en wijnen een constante doorheen heel Frankrijk. Reden genoeg om ‘la douce France’ onder de loep te nemen.

Noord-Frankrijk

Vergeet de clichés over het grauwe Noord-Frankrijk en ontdek een streek met een zacht klimaat, lekker eten, groene landschappen en heel veel gastvrije mensen. Wandel langs de bizarre krijtrotsen ,die als reuzenbeelden in de branding staan, of door de vele riviervalleien die Le Nord rijk is. Wie eventjes genoeg heeft van wijn, kan voor een borrel terecht bij één van de vele kleine brouwerijen of jeneverstokerijen. Ook cultuurliefhebbers komen hier aan hun trekken met een oorlogsmuseum in een nazibunker in La Coupule en Parc Samara, het grootste Franse openluchtmuseum over de prehistorie.

Bretagne

Woeste kusten en lieflijke kerken, grijze rotsen en steile klippen, beschutte stranden en schilderachtige vissershaventjes. Een steeds wisselend landschap dat meedeint op het ritme van eb en vloed. De bijna 3.000 menhirs en het woud van Broceliande nabij Carnac zorgen voor dat vleugje mystiek in Bretagne. De schilderachtige vissershaven van Cancale, het oude piratennest Saint-Malo en de middeleeuws stad Dinan zijn ook zeker een bezoekje waard. Voor lekkerbekken is het elke dag feest in Bretagne. Door de nabijheid van de zee spelen vis, oesters en schelpen in belangrijke rol in de lokale cuisine. De Bretoense pannenkoek, met zijn honderden variëteiten, mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Elzas

Tussen de bergen van het Zwarte Woud en de Vogezen ligt de Elzas, een streek waar goed geleefd en lekker gegeten wordt. Langs de 170 kilometer lange Route des Vins vind je sowieso de perfecte wijn, die zonder twijfel goed samengaat met lokale gerechten als choucroute garne, flammeküche of coq-au-vin. Het erfgoed van de Elzas is bijzonder rijk en dat laat zich vooral zien in cultuursteden als Straatsburg met zijn verkeersvrije binnenstad, Colmar, bekend om haar wijn en vakwerkhuizen, en Mulhouse, de museumstad bij uitstek.

De Atlantische kust

De Atlantische kust is een bijzonder veelzijdig vakantiegebied. In de Gironde wisselen wijngaarden af met bossen en kastelen. De kust van de Charente is vlak en baaien, vissershavens, burchten en kastelen wisselen er elkaar af. De Landes is, dankzij de dichte dennenbossen die het land beschutten van de oceaanwind en de warme golfstroom, weer een heel andere streek met een zacht klimaat. In Bordeaux kan je flaneren langs de romantische Pont de Pierre of een bezoekje brengen aan de Basilique Saint-Michel. Vanuit de bijhorende, 114 meter hoge klokkentoren krijg je een prachtig uitzicht over de stad.

Loire en Bourgogne

Op amper een half dagje rijden van Brussel ligt het historische hart van Frankrijk; het dal van de Loire, met zijn schitterende kastelen, historische stadjes en eindeloze wijngaarden. Beroemde chateaux met prachtige tuinen zoals Chenonceaux en Chambord, Blois, Amboise en Azay-le-Rideau zijn sowieso een bezoekje waard. Wie zich interesseert in geschiedenis kan terecht in Orléans. In 1429 trok hier de 17-jarige Jeanne d’Arc met succes ten strijde tegen de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog. Vandaag de dag kan je haar verhaal nog steeds terugvinden in Orléans.

De nabijgelegen Bourgogne is ook een streek met koninklijke allure. Je rijdt er door een golvend heuvellandschap met bossen, weides en rivieren langs prestigieuze wijndomeinen, prachtige steden, middeleeuwse kloosters en trotse kastelen. Je kan de Bourgogne ontdekken langs mooie autoroutes, fietspaden, wandelwegen, maar ook met een bootje langs de stille kanalen. Wijnkenners worden helemaal in vervoering gebracht als ze leren welke de dorpjes in Bourgogne liggen. Onder andere Chablis, Montrachet, Nuits-Saints-Georges, Gevrey-Chambertin… vind je hier.

Provence

De Gorges du Verdon, op de grens tussen de Var en de Hautes Alpes, is de grootste kloof in Europa en zorgt voor een fascinerend gebied met grillige rotskammen, ruim 100 kilometer wandelpaden en talrijke fietsroutes. De echte fietsfanaten kunnen zich hier ook wagen aan de beklimming van de legendarische Mont Ventoux. Maar je kan in de Provence ook heerlijk genieten: zonnen en zwemmen aan een van de talrijke zand- of kiezelstranden, een boottochtje maken op het kristalgroene water van de calanques of partijtje jeu de boules spelen onder de platanen. Naast de uitstekende wijnen kan je hier ook genieten van de lokale pastis.

Côte d’Azur

Aan de Côte d’Azur geniet je in stijl van een heerlijke vakantie. De mondainere badplaatsen en de belangrijkste bezienswaardigheden vind je vooral aan het oostelijke gedeelte van de kust. Kuier in Nice op de wereldberoemde Promenade des Anglais en proef de sfeer in het kleurrijke, warme Vieux-Nice met zijn labyrint van smalle straatjes die uitlopen op pleintjes met cafés, antiekwinkels en bloemenstalletjes. Flaneer in Cannes langs de Croisette, waar je het Palais du Festivals vinden. Naast het befaamde Cannes Film Festival worden daar nog tal van festivals en beurzen georganiseerd. Bezoek in Antibes de charmante oude stadskern en het Picassomuseum of zet de bloemetjes buiten in het bruisende Menton.

Reisplanner Neckermann biedt op zijn site heel wat interessante reisformules aan naar Frankrijk. Zo kan je zelf ontdekken waarom Frankrijk één van de populairste vakantiebestemmingen is.