“Soms kwam ik gechoqueerd van de set, maar de rit naar huis en een goed glas wijn hielpen me daaruit”

Of je er nu klaar voor bent of niet, de langverwachte verfilming van de bestseller Fifty Shades of Grey komt op Valentijn uit in de bioscoop. Voor de twee hoofdrolspelers was het een lang avontuur in een wereld die voor hen beiden volledig onbekend was. Het Britse magazine Glamour interviewde Jamie Dornan, de man die in de huid kroop van Christian Grey, en Dakota Johnson, die de rol van Anastasia Steele speelde.

“Om Christian te worden, moest ik heel wat trainen,” begon Jamie. “Het was geen zes uur per dag zoals werd gezegd, want mijn vrouw was zwanger en je zegt niet even tegen je hoogzwangere vrouw dat je naar de sportschool gaat voor een uur of zes. Ik moest wel een hoop werk verrichten om in vorm te geraken want Christian is iemand die daar erg veel belang aan hecht dus dat moest goed zitten.”

Ook Dakota moest er goed uitzien als Anastasia. “Het lichaam van Ana lijkt op dat van een actieve universiteitsstudent en ik ging vaak naakt te zien zijn, dus ik wilde er goed uitzien. Ik heb heel wat uren doorgebracht in de sportschool en ik heb me vaker laten ontharen dan een vrouw zou moeten,” lachte ze.

De wereld van BDSM was voor beide hoofdrolspelers onbekend. “Ik ben naar een sessie geweest in een kelder op een regenachtige dinsdagavond. Ik kreeg advies over hoe ik mij moest gedragen in mijn rol en over wat ik fout deed. Dus ik keek hoe een professional het deed. Elke keer wanneer Christian in de Red Room (de speelkamer voor BDSM, bondage, discipline, sadism en masochisme) was, was de professional erbij,” legt Jamie uit.

“Ik ben niet meegeweest. Ik wilde er niet teveel van gezien hebben zodat mijn reactie puur en eerlijk zou zijn wanneer ik in de Red Room zou komen. Ik heb er wel veel over gelezen. Het gaat om controle tussen twee mensen die je afgeeft of volledig toeëigent,” zei Dakota.

“Het beeld van SM dat jongens meisjes vastbinden en een pak slaag geven, is ver van de werkelijkheid. Het is veel vaker net andersom. Machtige mensen zoals Christian Grey worden omringd door mensen die alleen maar ja zeggen en als het donker wordt, willen ze de rollen eens omdraaiten,” zei Jamie.

“De rol van Christian was wellicht mijn grootste uitdaging. Ik heb al een seriemoordenaar gespeeld en andere personages die vrouwen niet op de manier behandelen die de maatschappij verwacht. Maar het is TV of film, het is niet echt. Ik heb net veel respect voor vrouwen. Ik denk trouwens dat als ik Christian in het echt zou ontmoeten, ik hem niet zou mogen.”

De Red Room is the place to be in de film. Beide acteurs kregen de kamer niet te zien voor er gefilmd zou worden en voor beiden was de verrassing dan ook groot. “Toen ik de deur voor het eerst opende, dacht ik dat ik een andere wereld binnenstapte. Er waren rijzwepen, klemmen en zelfs een strafbok dat op de maten van mijn lichaam gemaakt was. Dat vond ik best cool,” zei Dakota.

“De meeste scènes in de Red Room waren erg oncomfortabel. Dakota droeg namelijk niet veel en ik moest vaak dingen doen die ik een vrouw normaal nooit zou aandoen,” zei Jamie. “Het is al stresserend genoeg om vastgebonden en naakt op een bed te liggen, maar dan roepen ze ‘cut’ en lig je nog steeds naakt op dat bed. Jamie was vaak de eerste die een doek over me gooide,” vulde Dakota aan. “Soms kwam ik gechoqueerd van de set, maar de rit naar huis en een goed glas wijn hielpen me om daaruit te geraken.”

“Ik heb nooit eerder zo’n intieme relatie met een actrice gehad. We respecteren en vertrouwen elkaar en we raakten elkaar gehecht tijdens de opnames,” besloot Jamie.