In mei krijgen voor het eerst haarscherpe foto's van Pluto te zien

door
Roald
Leestijd 2 min.

De ruimtesonde New Horizons van NASA komt dichter en dichter bij Pluto en haar vijf manen. Het is een kwestie van tijd voor we zullen zien wat niemand voor ons heeft gezien: heldere, duidelijke foto's van de kleine ijzige planeet.

"We wachten allemaal op de foto's," zei Alen Stern, hoofdonderzoeker van New Horizons, aan CNN. "De beste beelden die we nu hebben, zijn een paar pixels die door de Hubble Space Telescope werden getrokken. De beelden werden in 2010 uitgebracht, nadat 20 computers vier jaar lang gelijktijdig werkten om ze te produceren."

Op de foto's is een mysterieuze ijskoude en donkere massa te zien die seizoensgebonden veranderingen ondergaat in de kleur van het oppervlak en de helderheid.

De sonde moet nog succesvol de laatste 220 miljoen kilometer afleggen van de reis die in totaal bijna 5 miljard kilometer ver was. Tegen het midden van mei moeten er betere foto's beschikbaar zijn. We zullen ook de vijf manen van Pluto, Charon, Nix, Hydra, Kerberos en Styx, kunnen bekijken.

"Ik denk dat de foto's van Pluto als een soort van kerstcadeau onder de kerstboom zullen liggen. Ik kan niet wachten om het uit te pakken," zei Stern.

New Horizons werd gelanceerd op 19 januari 2006 en zal aankomen op de planeet op 14 juli 2015. Het project werd gelanceerd na een groot debat of Pluto een planeet is of niet.

"New Horizons is op een reis naar een nieuwe klasse van planeten die we nog nooit zagen, op een plek waar we nog nooit zijn geweest," zei Hal Weaver, de project scientis van New Horizons. "Al tientallen jaren denken we dat Pluto een klein, vreemd lichaam was op de planetaire rand. Nu weten we dat Pluto een toegangspoort is naar een hele nieuwe regio van werelden in de Kuipergordel en New Horizons zal de eerste close-ups bieden."

Wat is Pluto volgens NASA?

- Pluto is een dwergplaneet volgens de classificatie van NASA.

- Pluto heeft vijf manen: Charon, Nix, Hydra, Kerberos en Styx

- Pluto is ongeveer tweederde van de diameter van de maan van de Aarde groot.

- Het heeft waarschijnlijk een rotsachtige kern omgeven door ijs.

- Pluto is ongeveer 20 keer zo zwaar als Ceres, de dwergplaneet tussen Mars en Jupiter die door ruimtevaartuig Dawn op 6 maart 2015 onderzocht zal worden.

- Pluto heeft een elliptische baan rond de zon die 248 jaar duurt.

- Van 1979 tot 1999 was Pluto dichter bij de zon dan Neptunus.

- Pluto kreeg zijn naam van Venetia Burney, een 11-jarig meisje uit Oxford in Engeland.