In de ban van de Himalaya

De winter van 2015-2016 belooft extra koud te worden volgens het ontwerpersduo tom notte en bart vandebosch van les hommes. Afgelopen week stelden ze in milaan – als enige belgen – hun nieuwe wintercollectie voor. Met de opening van enkele nieuwe les hommes-winkels in china, is geen enkele berg te hoog voor de twee ontwerpers. Deze keer haalden ze hun inspiratie zelfs in het himalayagebergte.

Op de catwalk verschenen modellen met een ultra strakke haartooi, alsof een scherpe, ijskoude wind hun kapsel voor eeuwig en altijd bevroren had. «De collectie kan je vergelijken met de tocht van een ontdekkingsreiziger doorheen Nepal. Tijdens zijn reis door het Himalayagebergte komt hij van alles tegen. Tribale culturen, bergbeklimmers en tal van religieuze tekeningen. De patronen in de collectie zijn ontwikkeld op basis van dessins die we vonden op antieke tapijten. Ook de sneeuwvlok, het symbool van de Himalaya, hebben we uitvergroot en er onze versie van gemaakt. Het resultaat is een bijzondere reeks zwart-wittekeningen.»

Oversized meets skinny

Het etnische gevoel is er wel, maar het is geen etnische collectie, benadrukt Tom Notte. Het geheel oogt zeer modern en scherp, met enkele romantische referenties naar oude bergculturen. «Kijk maar naar de accessoires, de grote oorringen bijvoorbeeld en de haken als accessoire op de broeken.» De invloed van de bergbeklimmers vinden we vooral terug bij de sportswear. De sweatshirts zijn gefabriceerd in neopreen en jersey met grafische elementen. Opvallend zijn de oversized jassen. «Als je kijkt naar die etnische groepen in Nepal zie je vaak al die verschillende lagen terugkomen. Wij combineren dat op onze manier met een skinny broek en zware bergschoenen om de energie tussen die twee volumes te accentueren.»

Grafische fase

Op de vraag of mannen klaar zijn voor een flinke dosis grafische ‘spielerei’ antwoordt Tom positief. «De mode zit in een grafische fase. Met mijn achtergrond als grafisch ontwerper hou ik natuurlijk van die evolutie. Het is een koers die we verder willen zetten. Zeker weten. Ook in onze Urban collectie hebben we die grafische elementen verwerkt. Daar staat het skithema uit de jaren 70 centraal. Daar vinden we trouwens ook prints met dieren die in de bergen leven zoals het sneeuwluipaard, de wolf… Ook de ogen van al die bergbewoners duiken her en der op. Super cool. Grafische elementen op kleding wordt een soort van tag voor jonge gasten.» We zijn gewaarschuwd!

Wie zijn Les Hommes?

Tijdens hun studies aan de Antwerpse Modeacademie liepen Bart Vandebosch en Tom Notte elkaar tegen het lijf. Niet veel later stampten ze samen het modelabel ‘Les Hommes’ uit de grond. Met hun strakke snit, simpele elegantie en kenmerkende zwart-wit kleurenpallet wisten ze al snel een plaats te veroveren op de belangrijkste catwalks ter wereld.

www.leshommes.com

door Arne Rombouts